Жене напуштају фабрике обуће

Обућарска индустрија у РС налази се на прагу нових проблема јер предузећа у другом таласу одласка радне снаге у иностранство напу[та све више жена, које су доминантна радна снага у тој бранши, што би могло довести до смањења производње и гашења појединих погона.

Протеклих година трбухом за крухом на рад у иностранство масовно су одлазили мушкарци који сада стичу услове за спајање породица, па за њима одлази и женска радна снага. У производним погонима, у којима настају хиљаде пари ципела, патика и папуча истичу да све чешће остају упражњена мјеста за машинама.

Директор и власник Фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић истиче да је било појединачних одлазака из предузећа и да траже начин како да сачувају радну снагу и не угрозе ланац производње.

– Све више у иностранство одлази женска радна снага што би могло створити огроман проблем у нашој бранши, гдје више од 85 одсто запослених чине жене. Масовнији одласци би сигурно довели до смањења производње. О гашењу погона не желим ни да размишљам, надам се да нећемо доћи у такву ситуацију – рекао је Бубић.

Додао је да “Дермал” са својим партнерима настоји да пронађе модел како да радницима пружи боље услове и колико толико спријечи одлазак радника.

– Треба побољшати цјелокупан амбијент у земљи и дефинитивно повећати плате да буду бар између 800 и 1.000 марака. Вјерујем да би у том случају многи размислили о останку на овим просторима – рекао је Бубић.

Проблем недостатка женске радне снаге није заобишао ни Дервенту, а тамошњи послодавци кажу да радници напуштају погоне на седмичном нивоу.

– Први пут од када сам у овом послу плашим се како ће бити у блиској будућности, све је толико неизвјесно, јер буквално одлазе сви. Нажалост из нашег предузећа сваке седмице оде неколико радника. Мало шта сами привредници могу урадити да те процесе зауставе, јер нису мале плате једини разлог одласка, већ и нестабилна политичка ситуација у БиХ – рекао је за директор и власник дервентске фабрике обуће “Снино” Радован Пазуревић и додао да посљедњих мјесеци радници из обућарске индустрије махом одлазе у Аустрију и Њемачку.

Секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори РС Александра Михајловић-Бијелић истиче да је одлазак радника круцијални проблем у привреди.

– Радна снага која нам је раније била главни адут за привлачење инвеститора сада нам је велики проблем. Инвеститори који су заинтересовани за ово подручје прво питају има ли радне снаге, па тек онда улажу и отварају погоне. Генерално, у сектору текстила и обуће нема квалификоване радне снаге – рекла је Михајловић-Бијелић и додала да су неопходне системске мјере Владе у смислу креирања повољнијег амбијента за предузећа, како би имали услове за повећање плата и на тај начин покушали задржати раднике.

Власти РС посегле су за увођењем система дуалног образовања како би јаче повезали школство и привреду, али привредници истичу да је то још на веома скромном нивоу.

– Имамо 20 ученика на пракси који се школују за обућаре, али је проблем што нема квалификованих наставника, а ни дјеца нису много заинтересована за овај посао и већ увелико причају како су занат уписали на наговор родитеља и да планирају да раде нешто сасвим друго – рекао је Пазуревић.