Жупљанин: Преклињем Србе да буду јединствени и не дозволе уплитање странаца

Бивши начелник Центра службе безбједности Бањалука Стојан Жупљанин поручио је из Хага да је Република Српска светиња коју сви морају чувати и да српским јединством мора бити спријечено страно уплитање.
Он је рекао да Срби који су процесуирани у Хагу са великом пажњом прате дешавања у Српској и да су забринути због настојања да и неке снаге унутар српског корпуса дјелују против интереса Републике Српске и раде на разбијању јединства.

„Тешко нас погађа раскол међу Србима који би и данас, као и када је стварана и брањена Република Српска требали да буду на једном фронту. Сви морају да се присјете колико је крви и зноја проливено за Српску и зато је морамо чувати заједничким снагама“, рекао је Жупљанин.

Он је додао да је пред Републиком много изазова и непријатеља и да због тога њеној власти треба снажна подршка како би успјела одолити притисцима.

„Преклињем Србе да се уједине и да не дозволе страно уплитање које може бити погубно. Коме ће требати власт када не буде Републике Српске“, изјавио је Жупљанин.

Говорећи о свом нарушеном здрављу, Жупљанин је изразио наду да ће бити прихваћен захтјев његове одбране да му буде омогућено привремено пуштање на слободу и лијечење у Српској.

„Преживио сам два мождана удара и опоравак тече веома споро јер немам адекватан медицински третман, али ипак вјерујем у опоравак. Адвокатски тим је поднио захтјев да ми буде омогућено лијечење у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију `Др Мирослав Зотовић` у Бањалуци и надам се да ће бити прихваћен“, рекао је Жупљанин.

Жупљанина је прије неколико мјесеци прегледао тим љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске и због лошег здравственог стања и отежаног говора, као посљедице можданог удара предложио логопедски третман на матерњем језику у Српској или Србији.

Он је 2008. године изручен Хашком трибуналу, пет година касније је осуђен на 22 године затвора након што га судско вијеће Хашког трибунала прогласило кривим за ратне злочине, а првостепена пресуда му је потврђена 2016. и сада у притворској јединици у Схевенингену чека да буде пребачен на издржавање казне.