ЖУТА БУКВА – ЕТНО РЕСТОРАН У ОАЗИ МИРА

На само десет километара од центра Котор Вароша у которварошком насељу Вагани смјештен је ресторан  и етно село “Жута буква“.

Фантастичан амбијент ресторана је заиста феноменално усклађен са природним окружењем и ствара слику повратка у прошлост. Боравак у ресторану заиста се може сматрати доживљајем за памћење. Поред ентеријера дрво- камен, ту су и домаћи производи: домаћи хљеб, сир, кајмак, пура, цицвара, те специјалитети од меса, роштиљ и печење са ражња на потпуно природан начин.

До сада смо углавном били домаћини организованих славља и скупова, а сада ће наша врата бити отворена сваки данаравно, остајемо и даље отворени за организацију разних славља и организована дружења јер је етно ресторан Жута буква погодан за све врсте окупљања. У ресторану можемо угостити до 140 особа, а имамо и један љетњиковац за 16 особа“, рекао је управник етно села Жута буква, Ранко Гавриловић.

Нека вам је на уму да проведено вријеме у оази мира Етно села Жута буква и сам ваш долазак, чини и нама задовољство и сваку другу подршку еко и етно туризма. Вашим боравком и нашом упорношћу да останемо и одржавамо села и сеоски туризам је узајамна и корисна веза. Многа домаћинства су кроз ову „причу“ нашла извор финансија јер ми у етно ресторану продајемо њихове производе, истиче у разговору Гавриловић.

За оне који осим одмора желе и да науче нешто више о јединственом стаблу Жуте букве, етно село Жута буква је прави избор јер оно представља музеј на отвореном и затвореном.

Јединствено стабло Жуте букве у Европи заштићено је одлуком Владе РС, старости око 300-320 година под старатељством Општине Котор Варош и управом Еко етно села Жута буква.

Стабло је карактеристично по изразито жутом лишћу од пупања у прољеће до опадања у јесен. Налази се на простору општине Котор Варош, МЗ Вагани, село Засеље (засеок Столићи).

Еко етно села Жута буква овај географски и еколошки чист простор жели да искористи у туристичке сврхе како школских групација (једнодневни излети) тако и разних других научних и туристичких групација, представљајући туристичке потенцијале наше Општине и МЗ Вагани. У току је изградња смјештајних капацитета угоститељских објеката. Производња здраве хране те откуп шумских плодова и љековитог биља су у плану у скоријој будућности.

У склопу етно села Жута буква осим ресторана налази се и мини музеј који чува успомене на некадашњи живот на селу, а ускоро ће у понуди имати и смјештајне капацитете јер је у завршној фази изградња пет бунгалова а потрудићемо се да реализујемо и неке пројекте као терен за кошарку,одбојку на пијеску, разне стазе за шетњу, бициклизам, теренце, квадове, излете, научна и еко предавања.

Једно од дружења које истичемо јесу и готово заборављени обичаји чаројице у народу познате као мачкаре. Ријеч је о обичају у којем група маскираних младића обилази домаћинства играјући и пјевајући. Чаројичари представљају поворке душа предака које доносе плодност, а организују се у неким српским крајевима и то задњој суботи пред празник  Материце. Манифестација буде  укомпонована од типичних сцена из живота и дневних послова Засељског човјека са акцентом на традиционални обичај чаројица Крајишкога краја.