Влада РС подржала ‘’Которварошко културно љето’’

КОТОР-ВАРОШ, 8. маја – Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило је которварошком Центру за културу, спорт и информисање 6.000 марака за  организовање традиционалне манифестације “Которварошко културно љето”, која ће трајати од половине јуна до до 25. августа.

Подршку у организацији ове мануфестације обезбиједиће и которварошка општинска управа.

У оквиру ове манифестације у Котор-Варошу биће одржана смотра фолклора, вече етно-пјесме, гастро-дан, позоришна представа, промоција више књижевних ђела, као и бројне културне манифестације у сеоским мјесним заједницама.

ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор-Варош основана је 1995. године. Отварањем Центра за културу, створени су услови за даљи развој културе на подручју ове општине.

Центар за културу посједује недавно обновљену биоскопску салу и галеријски простор. У саставу Центра је и локални радио који свој програм емитује на фреквенцији 88 МХз, као  дописништва БН телевизије, телевизије К3 и Слобомир телевизије.

Од свог оснивања Центар представља кровну институцију у области културе на подручју општине Котор-Варош. Организатор је свих кулутрних манифестација и спортских такмичења које окупљају велики број младих људи.

Сваке године кроз програмске активности прође велики број учесника и посјетилаца. Најдужу традицију има Фестивал ђечије пјесме који окупља ђецу до 12 година и представља одскочну даску за наступе на другим фестивалима. Једна од најзначајнијих и најмасовнијих културних манифестација је „Которварошко културно љето“ која се организује уназад три године.

У оквиру ове манифестације која траје мјесец дана посјетиоци могу уживати у бројним садржајима као што су: позоришне представе,књижевне вечери,ликовне изложбе, смотра фолклора, гастро презентација и вече етно пјесме. Циљ ове манифестације је афирмација културе и његовање богате традиције и народних обичаја народа овог краја, те представљање природних потенцијала нашег града. Центар за културу из године у годину настоји да грађанима понуди што већи број квалитетних и садржајних културних дешавања, те да младим ствараоцима омогући да свој рад представе публици.