Општи родитељски састанак у Грабовици

У недјељу је на општем родитељском састанку у Грабовици потписана петиција којом се од Министарства просвjете и културе Републике Српске захтјева опстанак деветоразредне подручне школе.
Никола Курушић, директор ОШ „Петар Кочић“ Шипраге у чијем саставу се налази грабовачка подручна школа упознао је родитеље да су прије неколико дана боравили представници Министарства просвјете и културе у вези реорганизације мреже школа у Републици Српској.
Према његовим ријечима предмет посматрања је била деветоразредна школа у Грабовици из разлога што ова школа у вишим разредима има мање од 40 ученика и према прописима треба да се припоји матичној школи Шипраге.
-С обзиром да најава затварања виших разреда школе у Грабовици представља велики проблем одлучено је да се сазове општи родитељски састанак. Став наставничког вијећа је да не треба затварати више разреде у овој школи. Огроман број радника би остао без посла, неки потпуно без норме , а неки половично – рекао је Курушић.
Родитељи су испољили велико незадовољство најавом да би могла престати са радом деветоразредна школа. При томе су истакли да би престанком рада деветоразредне школе нестало и село, додајући да су раније у мјесној заједници Грабовица престале са радом школе у Маљавој и Грабовачкој ријеци.
По мишљењу родитеља нека села су удаљена од главног пута, па би био отежан превоз ученика посебно зими до матичне школе Шипраге.
-Имате нашу пуну подршку. У име родитеља истрајте у захтјеву да остане деветоразредна школа у Грабовици, што нам је заједнички циљ – поручио је Слободан Мирковић.
На састанку је предложено да се у рјешавање насталог проблема који је унио немир међу становнике мјесне заједнице Грабовица активно укључи локална заједница.
Родитељи су једногласно закључили да неће слати дјецу на наставу у Шипраге. Захтјевају да остане деветоразредна школа у Грабовици. Уколико се њиховом захтјеву не удовољи најавили су организовање масовнијих скупова, бојкот наставе у свим разредима и блокаду регионалног пута Шипраге – Котор Варош.
Министарству просвјете и културе су достављени ставови са општег родитељског састанка у Грабовици са молбом да се уваже специфичности ОШ“Петар Кочић“ Шипраге везане за реорганизацију мреже школа у Републици Српској.  Д.Керезовић