СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ШУМА И СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА

Котор Варош , 22. март – Поводом 21. марта (Свјетски дан шума) и 22. марта (Свјетски дан вода), датума значајних за заштиту животне средине, чланови планинарске секције „Љута греда“ посјетили су водопаде Скаквац 1 и 2 на ријеци Дубокој.

Истим поводом и чланови Планинарског друштва „Механизам“ походили су и освојили врх „Кузмића стијена“, 1070 м. У освајачком походу било је 12 чланова друштва. Милана Марковић,члан ПД Механизам, описује пут которварошких планинара.
„Није то шала, треба на 1070 м изаћи. Ни снијег ни блато нису нас спријечили у нашој намјери да освојимо врх,тај осјећај слободе и среће, неописив је“, рекла је М.Марковић

Чланови Еколошког покрета „Еко Опстанак“ низом активности ће током наредне седмице обиљежити ове значајне датуме.

„Нису случајно та два значајна датума међусобно повезана, јер да би настао извор воде мора постојати дрвеће. Од укупне површине БиХ 53,6% је под шумом због чега је БиХ на 4. мјесту у Европи, а према количини питке воде спада такође у најбогатије европске земље. Тако је било до сада а како ће бити убудуће зависи од свих нас“, кажу у овом Еколошком покрету.

Упркос упозорењу Цивилне заштите и забрани паљења ватре на отвореном без надзора, а посебно суве траве, неки мјештани которварошких села то ипак чине.

Мањи пожари примјећени су данас на падинама околних брегова, углавном су горјели трава и ниско растиње али је постојала опасност и на ширење на насељена мјеста и шуму због вјетра.