„ЈЕДИНА ВЛАСТ НА СВИЈЕТУ, ГДЈЕ ОПОЗИЦИЈА ЧИНИ СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ?“ Зашто смо изабрали овако, у најмању руку, чудан наслов, просудите сами

Извор: Независне новине/03.02.2015.год.
Ни стипендија, ни подстицаја
KОТОР ВАРОШ – Због продужења привременог финансирања и за фебруар и неусвајања буџета за ову годину у општини Kотор Варош велики број грађана остао је ускраћен за бројне исплате из буџета па тако још нема исплата стипендија, подстицаја за пољопривреду, капиталних и других улагања.
Одлуком о привременом финансирању за текући мјесец планиран је износ од 390.000 KМ, што је на нивоу прошлог мјесеца и што покрива само оне исплате које су биле планиране за прошли мјесец.
У општини кажу да грађани свакодневно зову и долазе да питају када ће почети исплате на које имају право, али да нико не зна на то да одговори.
Далибор Вучановић, опозвани начелник, казао је да не зна до када ће оваква ситуација у општини потрајати али да је сигурно да неусвајање буџета није добро ни за кога.
\“Најгоре је што због свега овога трпе грађани који нису криви ни за шта. Иако се стално распитују када ће добити своје исплате које им сљедују, ништа не можемо да им кажемо. Опозиција која чини скупштинску већину већ трећи пут скида Приједлог буџета са дневног реда, а да га није уопште разматрала, нити навела шта јој у њему не одговара\“, каже Вучановић.
Славко Ђукић, одборник СДС-а у которварошкој скупштини, каже да није тачно да опозиција не жели да усвоји буџет за ову годину, али да прво начелник Вучановић мора да објасни због чега је прошлогодишњи буџет пробијен за пола милиона KМ.
\“Ми смо тражили да нам начелник појасни због чега су ставке капитална улагања и презентација пробијене за прошлу годину и гдје и како су та средства потрошена. Чак смо поставили и питања као одборници, али Вучановић нам ни на један начин још није одговорио\“, казао је Ђукић.
Он је навео да због свега овога не може бити ни усвојен ребаланс за прошлу као ни буџет за текућу годину.
Мишо Петровић, одборник ПДП-а у Kотор Варошу, казао је да је основни проблем што се начелник није појавио ни на једној сједници Скупштине како би образложио ребаланс за прошлу и буџет за ову годину.
\“Ми смо тражили да он као најодговорнији човјек за буџет нама објасни како је рату за кредит који општина има, у износу од 500.000 KМ, потрошио за неке инвестиције без скупштинске већине, а да није уплатио ту рату кредита за прошлу годину\“, казао је Петровић.
Републичка изборна комисија (РИK) прошле седмице је у свом извјештају навела да опозив Вучановића није спроведен у складу са законом и уколико би Централна изборна комисија (ЦИK) БиХ то потврдила, финансијска агонија у којој су се нашли грађани Kотор Вароша би се продужила до даљег.
Одлука ЦИK-а у вези с опозивом Вучановића очекује се ове седмице.