Ни најбољи не налазе посао у Српској: “За посао само јака веза, новац и политика“!

“Јака веза, новац и треће је политика“ – каже Александар Перушко из Бањалуке.

Душан Кондић је био најбољи дипломац на Факултету политичких наука. Добио је и златну значку са ликом Николе Тесле. То му није помогло. Посао у Српској није нашао. Мастер студије је наставио у Манхајму. За БН каже да у Њемачкој планира и да остане.

“На првом семестру учимо програмирање, кроз школовање учите практично да радите, тако да је много лакше укључити се на тржиште рада и наћи посао“, каже за БН ТВ Душан Кондић.

Свакодневне гужве и у копирницима. Радници осим књига страних језика, копирају визе, радне дозволе и преведене дипломе.

“Људи долазе да им се штампају и формулари са интернета. Некад нас ремете у нашем редовном пословању, али се трудимо да им изађемо у сусрте и помогнемо“, рекао је Давор шева власник коринице “Микро принт“ из Бањалуке.

За сада, конкретним мјерама не помаже колико би требало, једино власт. Према подацима Централне обавјештајне агенције, на свјетској листи незапослености младих особа од 15 до 24 године, БиХ се нашла на самом врху листе од 134 земље, далеко испред Јемена, Алжира и Етиопије.

“Морамо учинити све да престанемо бити, читав регион, мјесто гдје се школују млади у шта друштво улаже огроман новац, а да након тога оду негдје и своје знање тамо примјењују“ – изјавио је предсједник РС Милорад Додик.

Многи су, ако је судити према редовима испред амбасаде Словеније у БЛ и пуним аутобусима који из Бањалуке свакодневно одлазе на Запад, уморни од пуких прича и најава о бољитку, без конкретног дјеловања.

“Интерес за напуштање РС не јењава и то је огроман проблем и поново интерес исказује младо и младо средовјечно становништво. Дакле, то је једино становништво које може да подигне ниво фертилитета“, каже демограф Александар Чавић.

Бројна истраживања и статистике показују да је само у овој години проценат незапослених од 18 до 20 година порастао за чак 211%. Истраживања Института за развој младих КУЛТ показују да чак 77 одсто младих жели да оде у иностранство заувијек.

“Оно што нас чека сада доласком нове Владе, јесте отпочињање преговора око повећења плата, како најниже плате, која заиста мора да буде значајно повећана, тако повећање и свих плата, свим запосленим, прије свега у реалном сектору, али и јавном сектору и то је једна од основних мјера која би требала да смањи одлазак радне снаге“ – каже предсједник Савеза сидниката РС Ранка Мишић.

Бројке Завода за статистику Републике Српске показују да у цијелој Републици посљедњих пет школских година број уписаних средњошколаца све више опада. У цијелој Српској у школску 2013/2014. годину уписано је укупно 11.543 средњошколца, док их је само годину касније било за 300 мање.