Вјеронаука добро дошла у школе

Ученици првих разреда средњих школа широм Републике Српске од септембра једном седмично слушају лекције из вјеронауке. Иако је прије самог увођења било полемика треба ли овај предмет средњошколцима или не, анкетирањем прије самог увођења ипак је уочена заинтересованост ученика за изучавање овог предмета.

Директор Гимназије „Филип Вишњић“ Бијељина истиче да је у овој школи већина ученика првих разреда изабрала наставу из вјеронауке, било православне, католичке или исламске, а тек мали број ђака изјаснио се за културу религије.

Професор православне вјеронауке у бијељинској гимназији, Срђан Мастило каже да је задовољан што су се средњошколци у Бијељини у великом броју опредијелили за овај предмет, сматрајући да, иако млади схватају важност проучавања вјере.

Ученици са којима смо разговарали на часу вјеронауке мишљења су да је вјера неодвојива од личности и да нам служи као темељ за формирање нас самих и да су радо прихватили да наставе да уче о њој.

У Министарству просвјете и културе РС раније су рекли да ће предмет вјеронаука бити увођен постепено. Од ове школске године уведен је у први разреде, док ће ђаци других разреда вјеронауку учити од идуће године. Ученици трећих разреда овај религијски предмет изучаваће од школске 2020/2021, а од школске 2021/2022. године и средњошколци у четвртим разредима.