Apel kupcima: Uzimajte fiskalni račun

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je kupce da uzimaju fiskalni račun jer na taj način doprinose borbi protiv sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Srpske.

Iz Poreske uprave ukazali su da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu, niti dobije novac nazad, te da je fiskalni račun jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje i ostale oblasti društva.

“Borba protiv sive ekonomije ne zasniva se samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna uzimanje fiskalnog računa”, saopšteno je iz Poreske uprave.

S ciljem da promijeni loše navike građana i poveća njihovu fiskalnu svijest, Poreska uprava pokrenula je jednomjesečnu kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” u okviru koje će biti pojačan rad inspektora na terenu koji će kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze.

“Poreska uprava Republike Srpske preduzeće sve mjere iz svoje nadležnosti da prvo preventivnim mjerama, a zatim intenzivnim kontrolama na terenu, poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je riječ o izdavanju ili uzimanju fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, navedeno je u saopštenju.

Iz ove institucije su poručili da je u posljednje vrijeme uočen pad discipline poreskih obveznika kod izdavanja fiskalnih računa, dok s druge strane građani nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da za kupljenu robu i izvršene usluge uzimaju fiskalni račun i na taj način doprinose suzbijanju sive ekonomije.

Prošle godine inspektori su izvršili 4.311 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te izdali 1.739 prekršajnih naloga na iznos kazne od 1.176.375 KM, a kod 544 poreska obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Poreska uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem mejl adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave.