Атракција из Челинца: За дрвену бубу Арапин нудио милион долара

Легендарну „фолксваген бубу“, коју је дрвеним плочицама украсио пензионер из Јошавке код Челинца, овог љета нећемо имати прилику да виђамо на улицама и мјестима окупљања већег броја грађана, јер нажалост „бубу“ сада нема ко да вози.

Прије нешто више од два мјесеца власник и творац ове јединствене љепотице Момир Бојић (76) је умро, па бригу о “буби” до појаве купца преузима супруга Нада, која нам открива да аутомобил овог љета неће крстарити околним градовима и регионом.

„Нисам возач и стара сам, а никоме другом не дам да вози. Момиру сам помагала око израде овог аута у којем је заиста уживао. Некада није могао да дочека лијепо вријеме, па је знао и зими да се провоза до сусједног села“, прича Нада.

У уникатном аутомобилу као сувозач често се и сама возила, а пажњу је “буба” плијенила куда су год с њом ишли.

„Било је уживање ићи с тим аутом, а ишли смо до Србије, Хрватске, те веома често у Бањалуку и друге ближе градове. Сваки пут када би се појавили негдје људи би питали да ли је на продају и за које паре“, додаје она.

Иако је за ауто из 1975.године, које је обложено са око 21.000 храстових дијелова, било више понуда, Момир није желио ни по коју цијену да се одрекне.

„Док још није била готова, за незавршену, добијали смо 100.000 евра. Касније је било доста понуда, а највећа је од неког Арапа који је нудио милион долара, јер је имао намјеру да прави музеј аутомобила“, каже Нада. По тој цијени можда би “буба” и напустила своје творце и БиХ, али тај купац из Емирата је преминуо.

Идеја да на овај начин обложи ауто настала је 2005. године, а разлога зашто је изабрао „бубу“ је више. Како је говорио то је аутомобил на којем је 1972. године положио возачки испит, радио је у „Фолксвагену“, а посебан изазов је представљао захтјеван облик аутомобила.

Дотјерујући аутомобил Момир и Нада провели су више од годину дана, а за вожњу у овом четвороточкашу израдили су и уникатан дрвени качкет.

Дрвене дашчице којима је обложен аутомобил из Челинца, изгледају као љуске, а свака од 21.000 је занитована у лим. Све на “буби” је од дрвета, од волана, ретровизора, свјетала, антене, мјењача, па до најситнијих детаља.

На позив организатора дрвена “буба” била је представљена и на сајму аутомобила у Есену, гдје је у конкуренцији скупих аутомобила плијенила пажњу бројних посјетилаца. Након ове посјете тамошњи медији писали су о овом јединственом аутомобилу из БиХ.

Бојићи су “бубу” увијек држали у возном стању, а на путевима није јој било равног аутомобила.

Ова љубимица на четири точка посвећена је супрузи Нади, која је осим у изради овог униката била и велика поршка у животу. Како је говорио Момир израда овог аутомобила коштала га је 120.000 КМ, а због  свог заводољства одолијевао је бројним понудама купаца. Његова супруга каже да сада није размишљала о цијени по којој би продала ауто, али када се појави неко заинтересован консултоваће се с родбином.

Извор:Блиц