Бесплатан скрининг на глауком

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске и Удружење офталмолога организују у четвртак, 15. марта, у Бањалуци бесплатан скрининг на глауком, који подразумијева мјерење очног притиска, преглед предњег сегмента ока, те преглед очног дна.

Грађани се на бесплатан преглед могу јавити од 8.00 до 14.00 часова у холу Поликлинике УКЦ-а, саопштено је из ове здравствене установе.

Бесплатни прегледи организују се у склопу обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома од 11. до 18. марта, чиме се настоји подићи свијест грађана о овом веома честом офталмолошком обољењу.

“Глауком је назив за групу болести, боље рећи симптома, који доводе до оштећења очног живца, и на глобалном нивоу водећи је узрок иреверзибилног сљепила”, наведено је у саопштењу.

У УКЦ-у наглашавају да се глауком јавља у неколико различитих облика, док на његову појаву могу утицати бројни фактори.

“Неки од фактора ризика за настанак глаукома су висока кратковидност, висока далековидност, позитивно породично насљеђе, животна доб изнад 40 година, траума, шећерна болест, упална стања”, појашњавају у УКЦ-у.

У овој здравственој установи тврде да је водећи и најснажнији фактор ризика повишен интраокуларни притисак, који је истовремено и једини фактор на који се може дјеловати у лијечењу глаукома.

Глаукомско обољење је често оскудне или потпуно одсутне симптоматологије све до узнапредовалог стадијума или потпуног сљепила, због чега се назива и “тихи крадљивац вида”.

“Глауком не може да се излијечи, али зато може да се контролише. Изузетно је важно да се ова болест рано дијагностикује, зато што су у таквом случају велике шансе да се вид сачува. То је и основни разлог због којег сваке године, током Свјетске недјеље борбе против глаукома, радимо бесплатан скрининг на глауком за наше грађане”, напомињу из УКЦ-а.

Љекари Клинике за очне болести свим особама старијим од 20 година препоручују да једном у три до пет година обаве преглед код специјалиста офталмолога и измјере очни притисак, док се особама старијим од 40 година, које имају било који од ризичних фактора, препоручује мјерење очног притиска једном годишње.

(Срна)