Сунчева олуја стиже до Земље

Америчка свемирска агенција НАСА уочила је соларну олују која се креће према Земљи. Примјећене су двије „соларне бакље“ које су еруптирале са Сунца.

Олуја ће у сриједу погодити Земљу, што би могло да изазове проблеме у раду сателита и снабдјевању електричном енергијом, пише британски Мирор.

Очекује се и да ће олуја довести и до појаве задивљујућих призора поларне свјетлости, које ће имати прилике да виде становници Шкотске, сјеверног дјела Енглеске и сјевера САД.

Соларна олуја је настала прошле недјеље, после велике експлозије у Сунчевој атмосфери, после чега је „испустила“ бакље које се крећу кроз свемир, али и према Земљи.

Долазак соларне олује поклапа се са формирањем пукотина у Земљином магнетном пољу, које се формирају током равнодневнице 20. марта и 23. септембра сваке године. Те пукотине слабе природну заштиту наше планете од честица које могу да изазову проблеме уређајима, као што су GPS системи за навигацију и радио сигнали.

НАСА планира током љета лансирати летјелицу „Паркер Солар Пробе“ која би требало да се што је могуће више приближи Сунцу, са циљем да истражи Сунчеву атмосферу и експлозије које се догађају на његовој површини и које стварају соларну олују.

(Вести.онлине)