БиХ ризична земља за појаву дјечије парализе

Према анализи Европске регионалне комисије за цертификацију (РЦЦ), Европа и даље нема заражених дјечијом парализом, али су БиХ, Украјина и Румунија означене као ризичне земље.

Један од најважнијих фактора превенције и одговора на потенцијално избијање болести је степен вакцинисања, а БиХ се налази међу државама гдје је вакцинација против дјечије парализе на ниском нивоу.

Полиомијелитис или дјечија парализа је веома заразна болест која се најчешће јавља код дјеце до пет година старости. Болест је изазвана вирусом који улази у тијело кроз уста и размножава се у цријевима, одакле се шири и напада нервни систем, а може изазвати потпуну парализу у свега неколико часова, саопштили су из Института за јавно здравство РС.

У ИЈЗ-у кажу да, упркос огромном напретку у борби против полиомијелитиса оствареном од 1988. године, док год је и једно дијете на свијету инфицирано вирусом полиомијелитиса у ризику од добијања болести су дјеца у свим земљама.

“Полиовирус се може лако унијети у земљу која је ослобођена од полија и може се брзо ширити међу неимунизираним становништвом. Неуспјех у искоријењивању полија може довести, у периоду од десет година, до чак 200.000 нових случајева сваке године широм свијета”, упозоравају у ИЈЗ-у.

Од укупног броја инфицираних особа код којих се развила парализа, од пет до десет посто умире усљед парализе дисајне мускулатуре.