Путеви у РС односе све више живота

Број погинулих у саобраћајним несрећама у РС у трећем тромјесечју ове године већи је за 43 одсто у односу на исти период пошле године, подаци су Републичког завода за статистику РС.

“Укупан број саобраћајних незгода у трећем тромјесечју 2018. године већи је за пет одсто у односу на исти период 2017. године, а број повријеђених лица већи је за три одсто у односу на прошлу годину“, наводе из Завода.

На Међународној конференцији “Безбједност саобраћаја у локалној заједници” је речено да је за девет мјесеци ове године у РС погинуло 98 људи у саобраћајним несрећама.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, рекао је да је забиљежено повећање броја погинулих у односу на исти период прошле године, када их је било 80.

“Министарство није задовољно реализацијом циљева из стратегије која регулише ову област, због чега надлежни морају да раде на побољшању услова за бољу безбједност у саобраћају”, истакао је Трнинић. Нагласио је да је у протеклом периоду био издвајан један одсто од укупних средстава осигуравајућих кућа у РС за унапређење безбједности саобраћаја. Жали што Народна скупштина РС није подржала иницијативу Министарства да та пракса буде настављена.

“Нећемо одустати од те иницијативе у будућности”, рекао је Трнинић.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, навео је да је најчешћи узрок страдања на путевима РС неприлагођена брзина кретања возила.

“Око 30 одсто лица страдало је због слијетања возила са коловоза, а 20 одсто њих су млади између 21 и 30 година”, навео је Радовић. Он је додао да је ове године посебно неповољан по броју погинулих био август, када је било 24 погинулих, те напоменуо да су јул и август иначе мјесеци с најнеповољнијом статистиком.

Према његовим ријечима, двије такозване црне тачке с највећим бројем погинулих на бањалучкој регији су путни правац Клашнице – Прњавор и Клашнице – Нова Топола – Градишка.

Здравко Ивић, члан Управног одбора “Асоцијације ауто-школа БиХ”, рекао је да су у Асоцијацији више пута упозоравали да по питању безбједности саобраћаја треба урадити нешто.

“Нема возача без пређених километара. Наши кандидати изађу са обуке, а не пређу ни 250-300 километара и то ограничава кандидата. У другим земљама, које воде рачуна о томе, нема обуке без 1.500 пређених километара, па сада када се то упореди с нашом километражом, види се разлика”, истиче Ивић. Истакао је да су у Асоцијацији тражили и да се у возачку дозволу упише у којој ауто-школи је возач прошао обуку, да би се на тај начин пратило која школа је колико квалитетна.

“Чак смо тражили и да се организује округли сто и да уперимо прстом једни у друге да бисмо видјели ко је за шта одговоран у области безбједности саобраћаја”, казао је Ивић. Додао је да је, када је обука кандидата у питању, најбитнији Завод за образовање одраслих, који, како каже, одређује ко ће кога испитивати и ко ће положити.

“Проблем је и у томе што данас имамо младе људе који купују возачке дозволе прије него што регуларно одраде обуку, тако да је и то један од разлога незгода”, закључио је Ивић.
Свако друго возило старије од 15 година

Према подацима Републичког завода за статистику РС, по годинама старости возила, шест одсто се налази у категорији до пет година, 39,6 одсто од шест до 15 година, док је око 54 одсто регистрованих возила старије од 15 година.

“У трећем тромјесечју ове године у РС су регистрована 111.802 возила, што је за око шест одсто више у односу на исти период претходне године. Први пут су регистрована 8.382 возила, односно 12,4 одсто више у поменутом периоду”, наводе у Заводу.

Истакли су да су од укупног броја регистрованих возила 82,4 одсто путнички аутомобили, око десет одсто теретна, 4,1 одсто прикључна возила, а око два одсто су остале категорије возила.