Ћутање је злато, језик за зубе

Ове четири ствари се не причају, никад и ником! Не причајте около и свима о свом доброчинству, није то поента доброг ђела.  Лијепо је да имате планове, да сте усхићени и желите да своју срећу са свима подијелите, али стари мудраци савјетују да такве ствари, као што су ваши планови за будућност не треба никоме говорити па чак ни најближима;

 

1. О плановима за будућност треба да се ћути док не постану истина. Доста наших идеја имају слаба мјеста по којима им се може нанијети ударац и тако се могу лако разрушити. Зато чврсто радите на њиховом остварењу и будите стрпљиви док се све не оствари онако како сте замишљали. Стрпљење је једна јако вриједна особина и чини се да је све рјеђа у нашем окружењу.

2. Не причајте около и свима о свом доброчинству. Ако сте учинили неку добру ствар немојте ићи около и свима говорити како сте ви били добри. Не ваља бити превише поносан и хвалисав, што је један од већих грехова и зато пазите шта и како причате.

3. Оно о чему такође не требало да причати јесу ваши породични проблеми и уопште ваши лични проблеми. Запамтите – што мање говорите о својим проблемима у породици, тиме ће она постатиј ача и стабилнија!

4. Ако и чујете неки трач или оговарања или сте пак свакодневно у таквом окружењу које воли да шири и разглаба о трачевима, ви то не чините, не будите исти као други и нека се с вама то ширење заустави. Каже се да човјек који долази кући и препричава глупости и трачеве које је чуо током дана ни по чему се не разликује од човјека који је ушао у кућу и није скинуо ципеле.