Мобилни телефон штети здрављу

Мобилни телефон нам је постао неопходан и осим што се током цијелог дана не одвајамо од њега, многи од нас и током ноћи, мада нам реално не треба, држимо телефон у кревету.

 

То представља озбиљну пријетњу по здравље, а истраживања су показала и да се зрачење телефона (и других уређаја) могу повезати са оболијевањем од рака, као и са неким менталним проблемима и проблемима са репродуктивним здрављем.

Мобилни телефони преносе информације користећи нискофреквентне радио сигнале, који узрокују зрачење.

Дакле, ако вам већ преко дана треба телефон, барем ноћу можете да се одвојите од њега. Зато стручњаци савјетују да, када спавате, ни случајно не држите телефон под јастуком или поред тијела – јер најмања удаљеност између вас и телефона би требала бити једна дужина ваше руке, а пожељно је и више.

Осим тога, стручњаци упозоравају да користите слушалице када разговарате и да мобилни држите у торбици умјесто у џепу јер се показало да би то могло лоше утјецати на плодност.

Истраживања су показала да постоји веза између зрачења и квантитета и квалитета сперматозоида. Другим ријечима, мушкарци који носе телефон у џепу имају мање сперматозоида и многи од њих су оштећени. Поред тога, психолози упозоравају да зрачење мобилних телефона лоше утиче на ментално здравље, пажњу, као и на сан адолесцената.