Дарко Момић: К’о поред турског радара…

Према саопштењу за јавност послије данашње сједнице, испада да је Влада Републике Српске напокон показала да је ипак осјетљива на притисак јавности, поготово ако га прате докази и аргументи.

– Влада РС донијела је закључак којим се обустављају активности у вези са набавком радара и безбједносних камера по принципу јавно-приватног партнерства и упутила на преиспитивање модел финансирања овог пројекта. С циљем постизања безбједносних ефеката дефинисаних овим пројектом, набавка наведених уређаја и опреме биће спроведена у складу са резултатима анализе која би требало да покаже који модел финансирања је најисплативији – саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

Лијепо, али предугачко саопштење да би се извукао непобитан закључак како је Влада ипак показала да јој је интерес грађана пречи од интереса тајкуна који су се намјерили да у послу са турским радарима у џепове ставе тричавих двјестотињак милиона марака. Зашто предугачко? Па зато што би се наведени закључак могао извући да саопштење гласи „Влада РС донијела је закључак којим се обустављају активности у вези са набавком радара и безбједносних камера по принципу јавно-приватног партнерства“. И тачка. То би значило да је Влада одустала од јавно-приватног партнерства, односно од бруталног кршења закона о буџетском систему или прецизније од давања милиона марака савама, маћама, кајама и сл. Уосталом, зар је потребна нека озбиљна анализа да би се закључило „који модел финансирања је најисплативији“?! Није потребна, само мора да се зна коме треба да је најисплативији – Влади или тајкунима.

Елем, са „упућивањем на преиспитивање модела финансирања“ све неодољиво подсјећа на јефтину предизборну причу, бацање прашине у очи бирачима и стопирање цијелог посла на неколико мјесеци илити за период тамо послије избора. Да су у Влади Српске заиста хтјели да покажу да су осјетљиви на притисак јавности и да им је стало до интереса грађана онда би одустали од пројекта јавно-приватног партнерства и ставили тачку. И на причу о радарима и у саопштењу гдје јој је мјесто.

Овако остаје баш бљутав окус у устима и осјећај да су они који су задужени за политички маркетинг и стварање позитивне слике у јавности о Влади и прије свега о најјачој владајућој странци (шушка се да су то неки ултра-мега-гига способни „Вучићеви“ Израелци), оцијенили да је прича о радарима један од озбиљних адута опозиције у предстојећој предизборној кампањи, па да тај баласт треба скинути са грбаче и опозицији избити из руку озбиљан адут. Само до избора и само због избора, наравно!

Наравно, са циљем да владајућа коалиција на изборима прође поред опозиције, што б’ Лили рекла, к’о поред турског радара! А послије избора? Кхм?! Спустите гас, ко год да побиједи!