„Дермал“ отворио производни погон у Кнежеву

Фабрика обуће “Дермал” из Котор Вароша пустила је данас у рад прву производну линију у Кнежеву, а за машином се првог дана нашло 45 радника.

С обзиром на то да је производна хала у Кнежеву, у којој је “Дермал” инвестирао само у опрему, довољно велика до краја године биће покренуте још двије линије чиме ће бити обезбијеђена радна мјеста за још око 120 радника.

“Дермал” у Котор Варошу има више од 500 запослених, а због немогућности проширења производње у овој општини, управа предузећа одлучила је да то уради у Кнежеву, које мучи велика незапосленост.

Директор и власник “Дермала” Раденко Бубић истакао је да је првих 45 радника, који су прошли двомјесечну обуку у Котор Варошу, показало жељу за радом и већ стекло знање како би могли почети са послом.

– Наредних дана на обуку ће бити позвана још једна група радника, али они неће имати потребу да путују у Котор Варош, већ ће бити обучавани у Кнежеву – рекао је Бубић.

Према његовим ријечима све док у хали у Кнежеву буде мање од 150 запослених производња ће бити организована у једној смјени.

– План нам је да три линије у једној смјени заврше 750 пари обуће. Када достигнемо 250 запослених количина израђене обуће требало би да буде удвостручена – казао је Бубић.

Становници Кнежева са задовољством су дочекали долазак “Дермала” и шансу за запослење.

– Ово је веома значајно за Кнежево, које због недостатка посла из дана у дан постаје све празније. Надам се да ће нова радна мјеста утицати на становнике, који су трбухом за крухом кренули пут Бањалуке и иностранства да остану у Кнежеву јер нигдје није као код куће – казао је становник Кнежева Миленко Свјетлановић.

И начелник Кнежева Горан Боројевић не крије срећу што је ова општина након више година добила фабрику.

– Ово је само почетак. У плану имамо још много тога да урадимо како би развили нашу општину и промијенили њен тренутни статус изразито неразвијене општине. Имамо око 2.000 особа које путем Завода за запошљавање траже посао, а годинама није отворено ниједно радно мјесто. Општина ће “Дермалу” и осталим заинтересованим фирмама, које одлуче да покрену посао у Кнежеву, изаћи у сусрет колико год буде могла -нагласио је Боројевић.

Испитивање које је “Дермал” прољетос спровео у Кнежеву показало је да су становници ове општине, која је посљедњих година доживјела привредни колапс и суочена са великим одливом становништва, веома заинтересовани за рад у њиховом погону. Уколико се све буде одвијало како треба ово предузеће у наредне двије године у Кнежеву планира да запосли до 300 радника.

“Дермал” пласира производе на тржиште десетак земаља, а осим чизама за француску и енглеску војску и америчке ватрогасце са производних трака ове фабрике силази и намјенска обућа за министарства унутрашњих послова Србије и Црне Горе, те за раднике “Електропривреде РС”. Недавно је потписан и уговор са словеначком “Алпином” за израду модне и обуће за планинарење.