Добитник награде “Кочићево перо” књижевник Гојко Божовић

 

Књижевник Гојко Божовић добитник је књижевних награда “Кочићево перо” и “Кочићева књига”, које додјељује Задужбина “Петар Кочић Бањалука-Београд”.

Жири, у чијем су саставу били Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић, једногласно је одлучио да “Кочићево перо”, које се додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, ове године додијели Божовићу за књигу “Мапа”, а “Кочићеву књигу” за цјелокупно књижевно стваралаштво.

Вуколић, који је предсједавао жиријем, рекао је да Божовић представља једно од најзначајнијих имена нашег књижевног простора, саопштено је из Задужбине “Петар Кочић Бањалука-Београд”.

“Нема више никакве сумње да је он цјелокупним вишедеценијским књижевним радом на најљепши начин обиљежио протекли период у нашој књижевности. Божовић није само пјесник, он је и сјајан есејиста, критичар и прозни писац. Једноставно речено, створио је раскошно књижевно дјело по чему је препознатљив”, навео је Вуколић.

Награде “Кочићево перо” и “Кочићева књига” биће свечано уручене у уторак, 25. децембра, у 12.00 часова у “Вуковој задужбини” у Београду.