Dodik uskraćuje podršku ministru iz DNS-a, bliži li se raspad koalicije

Mi ne možemo više da smatramo da je naš partner Neđo Trninić, koji je ovdje u ime DNS-a glavni čovjek, tako da će naša podrška za ono što jeste – ministar u Vladi Srpske – biti uskraćena, to je u Bratuncu poručio Milorad Dodik, predsjednik Republike.

Nekoliko sati kasnije u Trebinju ponovio je da je ljut zbog Trninićevog ponašanja, ali i najavio da bi se mogli zabrinuti još neki ministri u Vladi. U svakom slučaju, bilo kakva priča o rekonstrukciji je u rukama premijerke, kaže predsjednik.

“Ako on misli da na taj način može sa nama da radi, naravno da ne može. Sa naših 29 glasova SNSD-a i sam ministar je izabran za ministra u Vladi i prvom prilikom mi ćemo povući našu podršku. Ono što sam  saznao u Bratuncu aposlutno je diskvalifikovalo gospodina Trninića i o tome ću razgovarati sa Markom Pavićem prvom prilikom”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Vijest da mu predsjednik prijeti smjenom, Neđo Trninić dočekao je u Bratuncu. Sa Miloradom Dodikom šetao je mostom Bratunac- Ljubovija i stajao rame uz rame, da bi a kasnije iz medija čuo da predsjednik planira njegovu smjenu zbog njegovog razlaza sa lokalnim SNSD-om. Kao šef bratunačkog DNS-a poučuje da nije u koaliciji sa strankom Milorada Dodika ali da to nije jedini takav slučaj. Razlozi nisu politički nego lični i traju dugi niz godina, kaže Trninić i dodaje da će poštovati odluku koalicije ako odluči da mu uskrati podršku.

“Ne poziva se na moj rad u Vladi nego na odnose na lokalnom nivou. Pa nije ovo jedina lokalna zajednica gdje nemamo saradnje. U svakom slučaju to je pitanje za koaliciju, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Zamislite te lokalne politike koje dozvoljavaja da SDA sa DNS-om i SDS-om ,  ima najznačajniji politički značaj, optužuje Trninića lider SNSD-a. Na to je reagovao i šef odborničkg kluba SDS-a u Bratuncu Radenko Milanović koji je za ATV izjavio da predsjednik ne zna šta priča i da je SDS takođe u opoziciji iako imaju načelnika opštine. Milorad Dodik očekuje da se sruši većina koju je okupio DNS i da se uspostavi vlast iz srpskog nacionalnog korpusa. Ipak prije svega planira smjenu Trninića  jer SNSD-e kaže ne želi ljude koji pokušavaju da, koristeći republičke funkcije, devastiraju druge političke partije i subjekte. Nije pošteno, kaže Dodik, da budemo zajedno u predizborno vrijeme i da damo podršku njihovim kandidatima, a da oni ovako bezočno izvrše prevaru.