Oprez u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ zbog igice „Plavi kit“

Mjere predostrožnosti i nadzor nad učenicima u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Kotor Varoš poštrene su nakon što se pojavila sumnja da je jedna učenica uvučena u opasnu igru “Plavi kit” na društvenoj mreži “Fejsbuk” i poslije informacija policije da je ta igra stigla i u BiH.

– Zbog sumnje da je djevojčica postala dio opasne igre koja je alarmirala cijeli svijet, školu je posjetio i inspektor Policijske stanice u Kotor Varošu. Utvrđeno je da je strah predimenzioniran. Za sada je sve pod kontrolom, ali je neophodan oprez i nastavnika i roditelja kako bi djeca bila bezbjedna.

Direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” rekla je da ne želi da komentariše ovaj slučaj, tvrdivši da nema opasnosti i da inspektor nije bio u školi.

Kako saznajemo mjerama predostrožnosti bavilo se i Nastavničko vijeće škole, koje je nastavnom osoblju dalo zadatak da edukativno u cilju prevencije razgovara sa učenicima i da ih upozore na opasnost koju nosi igranje ove igre koja je potekla navodno iz Rusije i u toj zemlji oko 130 djece odvela u smrt.

Priznanje učenika iz sarajevskih škola da su igrali igru “Plavi kit” i slučaj iz Tuzle u kojem se osnovac isjekao šestarom po ruci izazvali su paniku među roditeljima u BiH. Riječ je o igri tokom koje u periodu od 50 dana igranja pred djecu budu postavljani različiti zadaci. Početak ne sluti na veliku opasnost jer podrazumijeva zadatke poput gledanja horor filmova, ali zatim dolazi zadatak samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a kraj donosi poziv na samoubistvo.

Portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić je istakao da su u razgovoru sa majkom učenika šestog razreda i pedagogicom došli do saznanja da je đak sebi isjekao ruku.

– Dječak nam je rekao da je na internetu potražio igricu “Plavi kit” i iz znatiželje počeo da je igra, zbog čega je sebi šestarom urezao plavog kita – rekao je Šarić i dodao da je ovaj slučaj prijavila pedagogica koja je uočila da dječak ima na ruci urezano nešto što liči na ribu.

Slična situacija dogodila se u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi gdje je na vrijeme otkriveno da osnovac igra igru “Plavi kit”. Nisu ostali imuni ni srednjoškolci, pa je evidentirano da je učenica drugog razreda jedne sarajevske škole igrala opasnu igru.

Stručnjaci savjetuju roditeljima i prosvjetnim radnicima da što više razgovaraju s djecom kako bi zadobili njihovo povjerenje.

– Dječijoj radoznalosti nema kraja i mlađa populacija sve češće teži izazovima, bez obzira na opasnost. Djeca uvijek tragaju za nečim novim, što prenose jedni na druge. Oni, nažalost, ne razlikuju šta je za njih opasno i štetno, a šta nije. Gledajući štetne sadržaje, koji su najviše dostupni na internetu, djeca se poistovjećuju sa određenim situacijama. Na taj način nastaje samožrtvovanje i izlaganje opasnosti. Roditelji sa djecom treba da provode što više vremena kako ne bi “visila” na internetu, koji stvara zavisnost. Takođe, i prosvjetni radnici tu mogu da pomognu organizujući razgovore đaka sa stručnjacima koji će sa mališanima praviti radionice, a ne držati predavanja – rekao je psiholog Aleksandar Milić.