Додиково „перје“ тешко 20.000 КM

Предсједник Републике Српске Милорад Додик планира да освјежи службени гардеробер па ће за набавку одијела, према управо расписаном тендеру, потрошити око 20. 000 КМ.
Јавна набавка за куповину службених одијела за потребе предсједника расписана је јуче, а понуде бутици могу доставити до 7. новембра.

Из расписаног тендера није јасно да ли ћемо само предсједника видјети у отмјенијем издању или ће погодност набавке одијела на рачун грађана користити и његови многобројни чланови кабинета.

Колико је хитно да се одијела што прије набаве, показују услови тендера, према којем рок испоруке „носи“ чак 30 поена.

У мају се Додик пред новинарима појавио у каро сакоу, па су му рекли да је обучен у “Ердогановом стилу”.

„Ово? Ако је ово, сада идем бацити ово са себе. Ово је домаћа производња, болан. Није Турска. Немам зелено ништа, ни чарапе немам зелене”, прокоментарисао је Додик и нагласио да је сако домаћи, марке “Зекстра”.

Да се у кабинету предсједника детаљи не препуштају случају свједочи и податак да је за цвјетне аранжмане у априлу ове године издвојено око 27.000 КМ, док је за роковнике, коверте, украсне кесе, календаре, повеље и плакете у марту дато 48.000 КМ.

Ово је година улагања у Палати предсједника РС па је у септембру расписан тендер тежак 65.000 КМ за набавку новог службеног аутомобила. Међутим, јавна набавка је подразумијевала принцип старо за ново, чиме је Служба предсједника РС прекршила Закон о јавним набавкама БиХ.

Закон, на који се Служба позивала и у тендерској документацији, не допушта куповину возила на овај начин, а годинама уназад на овај проблем указују и ревизори у БиХ. Једини начин за замјену старих аутомобила је њихова продаја и куповина новог аутомобила у одвојеним процесима.

„Предмет набавке је прикупљање понуда и избор најповољнијег понуђача за набавку новог путничког возила. Цијена новог аутомобила биће умањена за фиксну цијену старог возила, 11.985 КМ и није подложна промјенама“, наведено је у тендерској документацији по којој је стари аутомобил, уврштен у ову јавну набавку, “ауди А6” са пређених око 413.000 километара.

Занимљиво је да је Транспаренцy Интернатионал у БиХ још 21. септембра тражио од предсједникове службе да достави тендерску документацију, али је ово учињено тек 12. октобра, шест дана након окончања тендерске процедуре.

На питање портала ЦАПИТАЛ да ли је ово директно кршење Закона, Служба предсједника РС није одговорила.

У званичним документима не постоји информација колики је возни парк предсједника РС, а у ревизорском извјештају из 2016. године наведено је само да је бруто вриједност старе имовине у току 2016. године повећана, између осталог, и за 54.897 КМ колико је коштао “ВW Пассат Б8”.

Према плану јавних набавки у овој години, Служба предсједника РС планира да за сервисирање возила потроши 120.000, за гориво 205.000 КМ, за набавку аутомобила 70.000 КМ.

Обавезно и каско осигурање возила у Служби предсједника ове године коштаће 20.000 КМ, набавка љетњих аутогума 23.000 КМ, а прање возила у Лакташима и Бањалуци 22.500 КМ.

Међутим, у кабинету предсједника Српске демантују ове наводе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик никада није купио одијело на терет јавних средстава, па то није учињено ни овај пут, како тенденциозно и без икакве провјере тврди портал “Капитал”, саопштено је данас из кабинета предсједника Српске.

“Ријеч је о одијелима за потребе пратње и обезбјеђења предсједника Републике, што је дугогодишња пракса у Републици Српској”, истичу у кабинету предсједника Републике Српске.

Портал “Капитал” је обмануо јавност тврдећи и да је набавка службеног аутомобила била у супротности са законом о јавним набавкама.

“Овдје није ријеч о набавци службеног возила према принципу старо за ново, него је о јединственом поступку јавне набавке путничког возила које се завршило јединственим уговором о јавној набавци”, истиче се у саопштењу.

Овакви поступци јавних набавки нису у супротности са важећим прописима, што је потврдила и Главна служба ревизије у својим ранијим налазима.