Санација и реконструкција водоводне мреже и проширење канализационе до краја године

Општина Котор Варош ће до краја године реализовати пројекат “Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже” у вриједности од 4.000.000 КМ.

Укупно ће бити замијењено 20 километара подземних инсталација градског водовода у свим улицама на подручју општине.

“Овај пројекат креиран је за потребе грађана и циљ је да обезбиједи добар и квалитетан извор воде, те уреди канализационе системе“, изјавио је Сакан.

Поводом Крсне славе општине Светог Апостола и јеванђелисте Луке, он подсјећа да је приоритет изградња новог блока Дома здравља, у којем ће бити смјештена Хитна помоћ и дио породичне медицине, а средства за ову намјену обезбиједила је азербејџанска фондација “Хајдар Алијев”.

Нови објекат, на површини од 850 метара квадратних, биће опремљен новом савременом опремом и намјештајем, а рок за завршетак радова је децембар.

“Упоредо са изградњом новог објекта асфалтираћемо и приступни пут до краја године, а за ту намјену из буџета општине издвојено је 95.229 КМ“.

При крају су радови на асфалтирању Улице патријарха Павла у Новом Насељу са око 300 домаћинстава. Укупна вриједност радова је 198.000 КМ, а дужина улице која ће бити асфалтирана износи 370 метара. По ријечима Сакана осим постављања новог асфалта и нових тротоара, биће трајно ријешен и проблем канализације падавина.

У оквиру пројекта санације штете од поплава вриједног 976.800 КМ успјешно је завршена реконструкција четири моста према насељима Котор, Крушево Брдо, Лауши и Шибови, а санирано је шест клизишта и пропуста на подручју општине.

“Средства су обезбијеђена кредитним задужењем општине у износу од 1.140.000 КМ, а из буџетских средстава издвојили смо 30.000 КМ за рјешевање проблема оборинске и фекалне канализације у урбаном дијелу Котор Вароша на десној обали ријеке Врбање“.

Он истиче да је стипендирано 130 студената и ђака, а за ту намјену из буџета општине издвојено је 80.000 КМ, док је за запошљавање 14 приправника издвојено 100.000 КМ. Са Омладинском банком је потписан двогодишњи уговор о реализацији пројеката у вриједности од 34.000 КМ, а превасходни циљ је да се повећа учешће младих у развоју локалне заједнице.

“20.000 КМ буџетских средстава смо издвојили за седам пројектних приједлога организација цивилног друштва /ОЦД/ и спортских организација”, додаје Сакан и напомиње да се за спортске колективе издваја 80.000 КМ на годишњем нивоу, као и бесплатно кориштење дворане и канцеларија за рад свих спортских клубова.

43 породице са подручја општине ће бити подржане у оквиру пројекта “Помоћ повратницима и расељеним лицима у шест одабраних општина/градова кроз блиску сарадњу са локалним властима”.

“У сарадњи са представницима УНХЦР-а и организације “Хилфсwерк” (ХВА) из Аустрије економски ћемо оснажити угрожене породице повратника и расељених лица, те створити предуслове за њихов лакши повратак и опстанак, а вриједност пројекта је око 300.000 КМ“.

Захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда у општину Котор Варош ће у овој и 2018. години бити уложено 2.600.000 КМ.

“Обновићемо на подручју Котор Вароша укупно 69 стамбених јединица за избјегла и расељена лица српске, бошњачке и хрватске националности“.

У оквиру пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, који спроводи УНДП у БиХ, отворен је Друштвени центар у Ободнику, реконструисан је Дом културе у Масловарама, уређено игралиште у Забрђу, опремљена је просторија за рад Мјесне заједнице Котор Варош, у току су радови на асфалтирању пута у Каламандама, а у припреми је реализација пројеката Унапређење безбједности дјеце у саобраћају у Ободнику и одводња оборинских вода у Врбањцима.

“Општина је у овим пројектима учествовала са 43.654 КМ, а у току су активности на реализацији шест нових пројектних приједлога за мјесне заједнице у вриједности 135.020 КМ“, наводи начелник Зденко Сакан и додаје да је ријеч опремању просторија и санацији крова Дома културе у Масловарама, постављању расвјете у Грабовици, асфалтирање пута у Забрђу и Савићима, те изградња игралишта у Ободнику и на Рипишту.

У сарадњи са УДНП-ом биће санирана постојећа оштећења на градском купалишту “Бјелине” уз учешће општине у износу од 43.843 КМ, а до краја године завршиће се асфалтирање приступног пута према Дјечијем вртићу и кино-сали.

Срествима од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената биће издвојено око 335.000 КМ за асфалтирање и модернизацију путева на подручју општине, а због тендерске процедуре која је у току радови ће почети на прољеће наредне године.

Дио неутрошених средстава по завршетку асфалтирања Улице патријарха Павла биће преусмјерен на асфалтирање пута према гробљу у Раштанима и Дабовцима, као и дио пута у насењу Ново Село.

У сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Српске изграђена је стамбена зграда са 5 станова укупне вриједности 186.000 КМ, од тога је општина сносила трошкове земљишта, инфраструктуре и грађевинске дозволе у износу од 37.000 КМ, чиме је обезбијеђен смјештај за породице погинулих бораца и ратних војних инвалида са статусом од прве до четврте категорије.

Почело је асфалтирање прве дионице пута Котор Варош – Кнежево у дужини од седам километара, а завршетак изградње овог регионалног пута ће олакшати живот становништву двије општине и допринијети њиховом развоју.

У плану је да наредне године буде модернизовано три километра М-4 пута у Котор Варошу, односно постављен нови асфалт, јер пројекат санације и реконструкције градске водоводне мреже и проширење канализационе мреже улази у завршну фазу.