Драгана Шњегота иде у “лов” са фотоапаратом на сиве вукове у БиХ

Претпоставља се да у БиХ има око 400 сивих вукова, а генетичким анализама утврђено је да је ова врста дивљачи све угроженија. Циљ моје докторске дисертације је утврђивање генетичких карактеристика сивог вука чије је станишта на динарско-балканским просторима. Због тога сам започела мониторинг постављањем фотозамки тамо гдје је примијећено њихово присуство, како бисмо им утврдили бројност. Фотозамке постављају се и активирају помоћу сензора за 24-сатно снимање и сликање – каже Драгана Шњегота.

Циљ је креирање плана заштите сивог вука у БиХ и на Балкану, а за те потребе отворена је интернет страница Wolvesinbosnia   која се редовно ажурира новим сазнањима о овој дивљачи.

У Босни и Херцеговини, бројност сивих вукова забиљежен је кроз податке добијене од Удружења ловаца. Популација сивих вукова у Босни и Херцеговини у претходним студијама није била довољно истражена упркос чињеници да она представља централну компоненту популације динарско-балканске популације вука, која је сама по себи значајна за реколонизацију сусједних популација.

Драгана Шњегота је асистент генетике на Природно-математичком факултету Универзитета у Бања Луци, Босна и Херцеговина, и докторант на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду.

Студира генетику и екологију сивог вука, а такође координише истраживање и праћење сивих вукова Босни и Херцеговини.

Ово истраживање подржали су:
Руффорд фондација, Велика Британија, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, Биолошки факултет, Универзитет у Београду,Министарство за науку и технологију, Влада Републике Српске, Министарство просвјете и културе, Влада Републике Српске.