Древни египатски саркофаг на изложби у Њујорку

У Метрополитен музеју у Њујорку од 20. јула ће на Одјељењу древне египатске умјетности бити изложен раскошно украшен позлаћени саркофаг из првог вијека прије нове ере, у оквиру изложбе „Неџеманх и његов позлаћени саркофаг“, која ће моћи да се разгледа до 21. априла 2019. године.

У саопштењу Метрополитена наводи се да ће ова изложба обухватити још 70 артефаката са истог лоикалитета гдје је нађен овај изузетно скупоцијен саркофаг израђен за свештеника на високом положају у храму божанства Херишеф са главом овна у Хераклеополису.

Изложба ће бити тако постављена да освјетли улогу Неџеманха као свештеника, да опише његову сахрану, израду саркофага. Саркофаг је израђен од слојева тканине слепљених да постану веома крути да се могу обликовати према лику и тијелу покојника.

Слике на саркофагу рађене у плитком рељефу илуструју живот покојника, а позлата материјала од кога је израђен саркофаг треба да покојнику помогне да се лакше поново „роди“ на оном свијету.

Унутрашња страна саркофага је обложена танким слојем сребра. Злато и сребро су у древном Египту симболизовали су кости и месо покојника.

Саркофаг је изузетно добро сачуван и налази се у центру изложбе а стручњаци су га оцијенили као ријетко лијеп примјер египатске умјетности .