Успјех которварошке архитектице Биљане Петровић

Биљана Петровић из Котор Вароша дио је тима који је освојио треће мјесто на студентском конкурсу за идејно урбанистичко-архитектонско рјешење улазне зоне Туристичко-рекреативног центра “Балкана” у Мркоњић Граду.

Конкурс је реализован у сарадњи општине Мркоњић Град и Архитекстонско-грађевинског факултета Бањалука, у склопу наставног процеса на четвртој години студија Архитектуре, на изборном предмету Урбана регенерација предграђа, у љетњем семестру академске 2017/18. године.

У конкурсним рјешењима потенциран је интегралан приступ који је подразумјевао сагледавање простора не само на нивоу урбанистичко-архитектонског пројектовања уског подручја које је предмет разраде, него и кроз стратешко промишљање ширег контекста Туристичко-рекреативног центра “Балкана”, града, општине и регије.

Циљ конкурса био је креирање различитих визија развоја Туристичко-рекреативног центра “Балкана”, унапређење постојећих амбијенталних вриједности и изградња нових.

Наградни фонд за учеснике конкурса износио је 1.800 КМ, а додјељене су за три најбоља тима. Прва награда у износу од 900 КМ додјељена је раду “Балкана, гдје је одмор авантура” аутора Јоване Јањић, Ивоне Кнежевић, Стефана Илишковића, Весне Нишић и Николине Ђукелић. Друга награда од 600 КМ припала је раду “Искуси ритам Балкане” аутора Живака Ваиљевића, Маје Вишекруне, Горана Поповића, Николине Лучић и Биљане Тице. Треће мјесто и награду у износу од 300 КМ освојио је тим који су чинили Биљана Петровић, Наташа Родић, Јована Миловановић и Јована Касиповић са радок под називом “Мала Балкана”.

Приспјели конкурсни радови су представљени на изложби која је организована у згради Дома културе у Мркоњић Граду отворена је 30 дана.