Држављани БиХ најнесрећнији на Балкану, најсрећнији народ су Финци

Најсрећнији народ на свијету су Финци, док се Босна и Херцеговина налази на 93. мјесту од 156 анализираних земаља.

Kада је ријеч о бившим југословенским републикама, изнад БиХ су све остале републике, показало је најновије Свјетско истраживање среће за 2018. годину.

Финска као држава је најсрећија земља на планети, јер се дубоко поштују људска права: равноправност полова, заштита животне средина, систем образовања и равнотежа између живота и рада.

Kада је изашло истраживање, рекао је Хуливел, сви су жељели да се преселе у Финску.

„Али не можемо сви да станемо у једну, најсрећнију земљу. Онда Финска не би била најсрећнија земља на свијету“, рекао је.

Одмах послије Финске налазе се Норвешка, Данска, Исланд и Швицарска. Kада је ријеч о државама Европске уније, најсрећнији су људи у Аустрији, који су на овој ранг-листи заузели високо 12. мјесто. Иза њих су Нијемци, на 15. мјесту.

Истраживање о срећи, коју је урадио Медиа Галуп, показало је да су Финци најсрећнији народ, али грађани те земље нису сагласни са том оцјеном.

„Финици, али и остали нордијски народи по природи су интровертни, тешко показују емоције, како лијепе, тако и оне тужне. По тим одликама, они су сушта супротност рецимо Латино-американцима, који имају бурније реакције“, преноси ББЦ.

Kао и у многим истраживањима, и у овом је Словенија, када је ријеч о бившим југословенским републикама, најбоље рангирана и налази се на “високом” 51. мјесту. Иза ње, на 78. мјесту налази се Србија.

Нешто “несрећнији” су грађани осталих бивших југословенских република, па се тако Црна Гора нашла на 81, а Хрватска на 82. мјесту. Седам мјеста иза је и Македонија, а Босна и Херцеговина се налази на посљедњем мјесту у регији, односно на 93. мјесту у свијету.
Извор: srpskainfo