Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице

Електронско прописивање рецепата од данас је поново у функцији, саопштио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

„Напомињемо осигуранике да са собом носе своје електронске здравствене картице како би могли да остварују здравствену заштиту и подижу лијекове у апотекама“, истакли су у саопштењу.

Истичу да је искључива употреба електронске картице најбоља заштита личних података и комплетног система, јер евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система уз употребу картице нису могуће.

„Електронска картица обезбјеђује јединствену идентификацију корисника, те елиминише потребу за ручним уношењем података, попут имена и презимена или јединственог матичног броја пацијената, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту његових медицинских и личних података“ , наглашава се у саопштењу.

Нагласили су да је важно да пацијенти увијек са собом имају картицу јер и у случају евентуалних проблема са очитавањем картице, здравствени радници ће имати могућност да у систем унесу број картице, али више не могу да уносе личне податке пацијената.

„Подсјећамо да је искључива употреба електронских картица била предвиђена од 1. јануара ове године, али због хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем, тај рок је морао бити пролонгиран“ , навели су у саопштењу.

Након хакерског напада на ИЗИС постепено је омогућаван рад у овом систему, водећи рачуна о безбједносном аспекту, те су се, након детаљних тестирања, стекли услови за поновно омогућавање прописивања електронских рецепата, као и употребу електронске здравствене картице.

Електронско прописивање рецепата значи да љекари више не морају да штампају рецепте, а пацијент се у апотеку јавља само са е картицом и на основу ње добија прописану терапију.