Грађани БиХ од 2021. године у ЕУ са посебним визама

Грађани БиХ и још 60 земаља који имају безвизни режим са ЕУ од јануара 2021. године мораће да изваде посебну визу и плате седам евра како би могли да уђу и бораве у Унији до 90 дана, наведено је на веб-страници Европског система за одобравање путовања /ЕТИАС/.

Таксу од седам евра обевезни су да плате подносиоци захтјева старији од 18 година, а плаћење ће моћи да изврше дебитним или кредитним платним картицама.

На страници ЕТИАС-а појашњено је да ће грађани 61 земље прије путовања у неку од земаља ЕУ требати да попуне онлајн захтјев у који ће морати да унесу своје личне податке, али и да дају податке као што су здравствено стање, криминална прошлост, те путовања у земље захваћене ратом.

Да би добили ЕТИАС визу, грађани ће морати да наведу и податке о својој историји запослења, те у које земље ЕУ су раније путовали.

На сајту је наведено да ће за попуњавање захтјева за ЕТИАС визу бити потребно око 10 минута, те да ће 95 одсто подносилаца захтјева одговор на своју адресу електронске поште добити у року од неколико минута.

Уколико систем утврди да подносилац захтјева представља безбједносни ризик, захтјев ће бити ручно обрађен и у том случају одговор би требало да стигне у року од четири дана или максимално двије седмице.

ЕТИАС виза важиће три године или до истека пасоша и са њом ће грађани моћи да улазе у ЕУ неограничен број пута, с тим да не остану дуже од 90 дана у периоду од 180 дана.

На сајту ЕТИАС-а посебно је наглашено да пасош мора важити још најмање три мјесеца од дана планираног путовања.

Међу 61 земљом, чији ће грађани од 2021. године морати да подносе захтјев за ЕТИАС визу, налазе се и Србија, Македонија, Црна Гора, Албанија, Аустралија, Канада, Израел, Јапан, Монако и САД.