Грчка у пламену: Језиве судбине

Трагедија се догодила у Мати, малом туристичком месту, 30ак километара далеко од Атине, које је ватра практично сравнила са земљом.

– Дјевојчица је скочила, вјероватно у жељи да стигне до спаса у мору. Међутим, пала је на стијене. Чула сам прво страшан крик, а затим и угледала дјевојчицу како скаче. Пожурила сам до ње да покушам да је спасим, али већ је било прекасно – описала је Мариа Патсиоу за грчки портал неwсит.гр.

Када је пришла видјела је да је дјевојчица мртва на стијенама, а према њеним ријечима, имала је и опекотине.

– Било је то као да гледам сцене напада на њујоршке Куле близнакиње и људе који скачући покушавају да нађу спас – рекла је Патсиоу.

У Матију је данас забиљежена још једна трагична прича – у дворишту једне виле на обали мора пронађено је 26 спаљених тијела људи. Како преноси тамошњи Црвени крст, претпоставља се да су у питању чланови породице, а многи су пронађени загрљени.

Подједнако трагични призори забиљежени су и у мјесту Неу Вуја. Грчки сајт „Прототема“ објавио је сведочења преживјелих који су спас углавно пронашли у мору. Многи од њих гледали су како људи умиру пред њиховим очима, а једну од најстрашњих сцена описала је једна мештанка.

– Чула сам некога како виче „упомоћ“, окренула сам се и видјела дјевојчицу од 15 година како цијела гори! Трчала је према мору – описала је она.

Број жртава расте из сата у сата, а према посљедњим информацијама, страдале су 74 особе. Међу страдалима нажалост има и дјеце, а према појединим извештајима, чак и једно шестомјесечно дјете.

Акцији гашења ватре придружили су се и ватрогасци из других европских земаља, а у Грчкој је проглашена тродневна жалост.