“Императив” од 30. маја до 3. јуна

Бањалука добија први фестивал књижевности „Императив“ на којем ће се окупити тренутно најинтересантнији регионални издавачи и аутори.
Фестивал ће бити одржан од 30. маја до 3. јуна у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Мисија фестивала огледа се у стварању платформе која окупља и ставља у дијалог значајне писце регионалне и домаће књижевне сцене, подиже свијест о књигама и самој важности читања, те препознаје и промовише нове и вриједне наслове.

Кроз овако замишљен концепт, примјену иновативних приступа те нових медија и технологија, Фестивал књижевности „Императив“ постаје мјесто непосредног сусрета читалаца, аутора и издавача, употпуњујући све наведено богатим пратећим програмским садржајима током пет дана трајања фестивала, наводе организатори фестивала – Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”.

Програм фестивала одржаваће се у различитим просторима Банског двора. Сајамски дио фестивала, у Великој сали Банског двора, биће отворен од 10 до 20 часова током пет дана трајања фестивала. У сајамском дијелу посјетиоци ће моћи по сајамским цијенама купити књиге сљедећих издавача: Боока, Лом, Буyбоок, Сандорф, Фрактура, Геопоетика, Девета димензија, Имприматур, Арете, В.Б.З. и Антикваријат Рамајана. У Црвеном салону Банског двора одржаваће се промоције књига и разговори са писцима из региона Марком Вигњевићем, Иваном Токином, Денисом Грацом, Ахмедом Бурићом, Стефаном Бошковићем, Огњеном Спахићем, Драшком Сикимићем, Аном Маријом Грбић, Марком Томашем, Иваном Симић Бодирожић и Сашом Гашићем.

У простору Арт терасе Банског двора свакодневно ће се одржавати програм „Поезију ће сви читати“. Домаћин гостујућим пјесницима сваке вечери ће бити један бањалучки писац/пјесник. До сада су своје учешће потврдили Тања Ступар Трифуновић и Берислав Благојевић.

У програму1 „Арт двориште“, који ће се сваке вечери одржавати у простору Арт дворишта Банског двора, представиће се блогери и писци који промовишу књижевност на Интернету и који ће уз читање својих текстова пуштати музику која их инспирише док пишу: Ђурица Штула, Владимир Скочајић Скоча, Ана Колар, Блогдан, Горан Стојичић. У Вијећници Банског двора 2. јуна одржаће се панел-дискусија на тему „Положај писаца у региону“. Учествоваће писци из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе, а модератор ће бити Јелена Којовић Тепић. Мали изложбени салон Банског двора током фестивала претворићесе у литерарно царство за дјецу у којем ће се догађати различити програми: Бајковница, Лектира у подне, Читаоница…

Санела Бабић, предсједница удружења “Императив“ каже да фестивал само наставак основне мисије овог удружења а то приближавања аутора и читаоца.

– Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, како гласи његов пуни назив, основано је 2015. године с циљем да доведе у Бањалуку нека нова и занимљива имена књижевности из региона, како би у пракси доказали да флоскуле које чујемо на сваком кораку типа: „како људи не читају“ или „да живимо у времену у коме никог не занима књижевност“ и слични ставови немају упориште у стварности . Циљеви “Императива” су популаризација савремене књижевности, развијање нових облика интеракције између књижевности и публике, те подстицање и развијање навике читања код младих људи. Људи читају, купују књиге и причају о књижевности; само су аутори на неки начин постали удаљени од читалаца, јер су књижевне вечери превише формализоване и сведене на аналитичке осврте рецензената што у принципу одбија људе, посебно младе, који желе упознати писце и њихово дјело на неки други начин – каже Санела Бабић, предсједница удружења.

(Српскаинфо)