Почиње филмски фестивал у Кану

Филмски фестивал у Кану почиње данас уз одређене измјене у односу на раније године, а у конкуренцији за „Златну палму“ наћи ће се 21 филм.

Приказивања за медије када је ријеч о филмовима који имају свјетску премијеру на фестивалу више се неће вршити унапријед. Такође, фестивал ће сарађивати са Владом Француске у успостављању линије за пружање помоћи женама које су жртве сексуалног злостављања.

Овогодиши фестивал је први након што је читава филмска индустрија захваћена скандалом у вези са оптужбама против холивудског продуцента Харвија Вајнстајна.

Гости који буду снимали селфије на црвеном тепиху ризикују да не присуствују приказивању филма. Организатори на овај начин покушавају да искоријене обичај прављења селфија.

Жири предводи аустралијска добитница „Оскара“ Кејт Бланчет, а остали чланови су Кристен Стјуарт, звијезада филмова из серијала „Сумрак“, и француска глумица Леа Сејду, једна од многих које су изнијеле оптужбе против Вајнстајна.

Жене су ове године бројније у жирију од мушкараца, а однос је пет према четири. Међу осталим члановима су Ава Дивернај и Кађа Нин, потом кинески глумац Чанг Чен и режисери Роберт Гедигијан, Денис Вилнев и Андреј Звајгињцев.

Од 21 филма у конкуренцији, само три су режирале жене, што је исти број као прошле године, пренио је Би-Би-Си. То су Францускиња Ева Исон, Либанка Надин Лабаки и Италијанка Алис Рохрвочер.

Међу мушким режисерима који се надмеђу за престижну награду су, између осталих, Спајк Ли, Жан-Лик Годар и Павел Павликовски. Остали конкуренти су углавном мање позната и нова имена, а коментатори оцјењују да је то право освјежење за кански фестивал.

Фестивал почиње приказивањем филма „Сви знају“. Ријеч је о психолошком трилеру у којем главне улоге играју супружници Хавијер Бардем и Пенелопе Круз.