ИШЧЕКУЈУЋИ ПОЛУФИНАЛЕ Ђорђевић о крилатицама, повредама, мудрости и стратегији за Русе

Селектор наше кошаркашке репрезентације Александар Ђорђевић свестан је важности тренутка у коме су се „орлови“, после 83:67 против Италије у четвртфиналу Евробаскета, нашли уочи полуфиналног дуела са Русијом, који је на програму у петак од 20.30.

– Нећу више да причам о такмици против Италије. Играмо против захтевног противника. Изузетно су спремни, ово је најбоља екипа Русије у претходних неколико година. Имају сјајне и искусне евролигашке играче, Шведа као лидера, Мозгова који им даје снагу и предност под кошем. Утакмицом у групи нас нису изненадили, али су ипак први кренули на нас, истерали нас из наших принципа и наше игре. Задатак за играче ће бити да уђу у ову утакмицу спремни, физички и ментално. Извукли смо поуке. Играчи су се после тог пораза сами скупили у соби, одржали састанак без наше инцијативе. Сјајно је да имају такву жељу, то је изразити квалитет, који нам даје веру. Екипа Русије је амбициозна. Подбацили су само против Летоније, која се издигла у том моменту. На нама је да се сконцентришемо, да окренемо мисли ка томе шта нас чека овог петка. Четвртак је био за одмор, уз лагани тренинг поподне. На дан меча радимо тактичку припрему утакмице, али мислим да већ знамо где су нам биле грешке и како да уђемо у полуфинале – рекао је наш селектор.

Није лако победити некога два пута на истом првенству?

– То су неке крилатице, али надам се да то важи у овом случају. Тражимо своју снагу у томе што добро реагујемо на грешке из претходне утакмице. Играчи добро прихватају савете, а и сами налазе решења. Не треба само на то да се ослонимо. Треба да будемо сигурни у себе, храбри, свесни где смо. Једна утакмица нас дели од медаље. Без неких претераних и дубоких мисли, само треба да играмо своју игру.

Одбрана нам делује као да можемо да зауставимо Шведа?

– Напад ти омогућује да победиш једну утакмицу, а одбрана да дођеш до медаље – мудро ће стратег „орлова“.

У хали је било више наших навијача него до сада? Очекујете ли да ће их бити још више?

– Хвала им. Пуно значи подршка. И они су добар део наше игре. Имамо доста захтева за карте. Надам се да ће их доћи још више, јер знам да воле да гледају ове момке. Најбоља подршка им је долазак. Лепо је време овде.

Лазић?

– После Летоније му се појавио бол. Имао је незгодан контакт у завршници утакмице. Од доласка је овде под константним терапијама. Када није могао више ни да изађе у шетњу, отишао је на магнетну резонанцу. Утврђена је мала руптура мишића, не знам тачно ког, али му онемогућава да буде са нама. Да куцнем у дрво, сви остали су океј – закључио је селектор „орлова“ Александар Ђорђевић. БЛИЦ