Поступци власти нису били демократски

Свакоме ко прати и иоле разумије политичку праксу у РС и БиХ јасно је да су власт и опозиција одиграли само једну од рунди у свом политичком обрачуну, размјењујући ударце какве су знали и на које су били принуђени, истакао је у разговору за Вијести. ба професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић. „Реакције опозиције испровоциране на поступке власти чији поступци нису били демократски“, сматра Вуковић.
То што су ти ударци примитивни, вулгарни, беспризорни, на жалост, каже Вуковић, није никаква новина у нашој култури.

„Можда се чини да је ова рунда преломна, пресудна, али то ће зависити од наредних потеза обје стране“, нагласио је он.

Што се тиче дешавања у Народној скупштини Републике Српске, Вуковић каже да га много више изненађују реакције јавности на та дешавања, него оно што се одигравало у тој „дводневној драми“ у парламенту Српске.

„Сви ови изливи забринутости за културу парламентаризма и демократске вриједности, рафали умовања и моралисања, позивања на одговорност и згражавања због метода којима су се послужили једни или други, свједочи нам о политичкој хипокризији, двоструком моралу, масовном цинизму и потпуној дезоријентисаности, да не кажем и колективном сљепилу и незнању који преплављују јавну сферу. Истовремено, очигледне су злурадост и навијачке еуфорије код мање више свих који се оглашавају поводом овог догађаја“, рекао је Вуковић.

Сматра да свакоме ко прати и иоле разумије политичку праксу у РС и БиХ јје асно да су власт и опозиција одиграли само једну од рунди у свом политичком обрачуну, размјењујући ударце какве су знали и на које су били принуђени.

„То што су ти ударци примитивни, вулгарни, беспризорни, на жалост није никаква новина у нашој култури. Можда се чини да је ова рунда преломна, пресудна, али то ће зависити од наредних потеза обје стране“, рекао је Вуковић.

Подсјећајући да се то могло видјети и раније и да је то видно и у многим парламентима по свијету, а поготово оним из нашег окружења, Вуковића се пита шта је онда то толико изненадило или запрепастило јавност.

„Понашање власти или опозиције? За кога мислимо да је претјерао? До сада се тврдило да је опозиција превише млака и млитава, да трпећи саучествује у политици актуелне власти. Сада када је показала зубе и одлучила се да се са режимом обрачунава његовим методама, испада да су нестрпљиви за промоцију другачијег политичког стила и темељне промјене политичке културе“, рекао је Вуковић.

Коментаришући оптужбе које власт и опозиција размјењују ових дана, Вуковић каже да је то уобичајени политички фолклор, некад манифестација немоћи, некад бахатости, а увијек мањка политичке толеранције и демократског потенцијала.

„Те екстремне квалификације у којима се једни оптужују да руше парламент а други да изводе обојене револуције такође нису ништа ново. Осим што додатно отежавају разумијевање политичких процеса, одвраћају пажњу јавности са провјерљивих чињеница и манипулишу јавним мњењем уносећи страх и неповјерење, дугорочне посљедице су још веће и опасније а оне погађају и власт и опозицију, а највише грађане и државу. Али због краткорочних ефеката нико није спреман да размишља о перспективама. Послије се питамо зашто се људи згражавају политиком, не вјерују никоме и ни у шта, зашто млади бјеже главом без обзира и сл“, сматра професор Факултета политичких наука.

Сматра да су реакције опозиције испровоциране на поступке власти чији поступци нису били демократски.

„Ако за њих и могу наћи упоришта у неким актима и маневрима, свакако немају легитимитет и не користе јавном интересу. Овај пут су отишли предалеко и нереално је очекивати да се политичка борба врати у досадашњи оквир, али је важно да не прерасте у физичко насиље које никоме у БиХ не може донијети ништа добро, а грађанима понајмање“, закључује Вуковић.