Јурић: Бобас изашао из дубиозе

На званичној интернет презентацији Комуналног предузећа „Бобас“ (кпбобас.цом) објављен је текст о стању у КП „Бобас“ који преносимо у цјелости :

ЈУРИЋ: Бобас изашао из дубиозе смањењем расхода и повећањем прихода и домаћинским односом према предузећу.

Према оној народној „Чега се паметан стиди **** се тиме дичи“ тако и бивши директор Бобаса Горан Кушљић дичи се како је предузеће довео до просјечког штапа.

Ново руководство Бобаса није имало намјеру износити Кушљићево незнање и лоше руковођење предузећем али пошто је прозвано од стране бившег директора изнијеће само неке чињенице како је Кушљић упропастио предузећа:

– Запошљавање чланова своје странке на радна мјеста у администрацију предузећа са високим платама. Пошто је запослио пуно радника односно нерадника није могао исплаћивати ни нето плате тако да је сваки мјесец узимао кредит да би исплатио нето плате.

Са оваквим начином руковођења предузеће је кредитно задужио за 90.000 КМ.

Није исплаћивао порезе и доприносе који су достигли 50.000 КМ, водни доприноси износе такође око 50.000 КМ.

Набавка багера који на тржишту кошта 20.000 КМ, набавио га је за 70.000 КМ. Значи минус 50.000 КМ – крађа.

Репрезентација око 15.000 КМ што значи да није излазио из кафане, већ је предузеће водио из ње.

Телефонске услуге око 12.000 КМ. Само његов рачун мјесечно је знао износити преко 500 КМ.

Куповао је скупе телефоне себи и својим миљеницима чак по 1.500 КМ.

Пружање услуга партијским колегама или приватним предузећима од којих је имао користи-гласови.

Постоји више предузећа а навешћемо само једно приватно предузеће којим су вршене услуге а предузеће није испостављало рачуне а за шест мјесеци је ново руководство наплатило преко 20.000 КМ што би на годишњем нивоу износило 40.00,00 КМ.

Због нефактурисања другом предузећу изгубили смо 14.000,00 КМ код трећег 6.000,00 КМ. Имена предузећа нећемо спомињати због пословне сарадње.

Бесплатно је пружао услуге багером, цистерном за воду, цистерном за фекалије онима којима је он хтио.

Ако буде потребно ново руководство Бобаса ће навести још примјера нефактурисања смећа из Кушљићеве праксе који неваљају и које нико не треба примјењивати.

Да би ово све сакрио он је ударио контру и почео оптуживати нову управу за сваке глупости као што су:

-поскупљење комуналних услуга. Сви корисници комуналних услуга на својим рачунима виде да комуналне услуге нису поскупиле.

До корекција је дошло у обрачуну накнаде за канализацију код приватних радњи и јавних установа, а умањено је на обрачуну смећа школама. И овдје је предузеће на малом губитку.

Али за ово је опет крив он због тога што основној школи није обрачунавао смеће док је Слађана Шубара била у његовој странци, кад је отишла из његове странке одмах јој је увео обрачун смеће по износу смеће за привреду.

Пошто је то за школе превише ново руководство је смањило обрачун смећа школама а повећало обрачун канализације приватним предузећима, тако да је ово двоје изједначено и предузеће није довело до смањења прихода.

Предузеће је увело доста реда у обрачун смећа великим трговинама и бензинским пумпама у мјесним заједницама. Можете замислити нпр. велике трговине и бензинске пумпе у Врбањцима и Масловарама плаћају 14 КМ смеће паушално што је примјењено и сада се обрачун врши по м2.

Кушљић наводи да предузеће има нестручне раднике као нпр. електричаре или особу која брине о хлору, на хлорној станици.

За вријеме Кушљића електричар је био Билановић Здравко који је отишао у пензију, а на његово мјесто је дошао Јотановић Стаменко.

Билановић је једно вријеме одржавао станицу иако је био у пензији али више није хтио бити пошто му је Кушљић остао дужан 1.200 КМ за неке дијелове који нису евидентирани у пословним књигама предузећа тако да нова управа то не може узети као обавезу да измири.

Што се тиче стручности и сами видимо да Котор Варош никада није био уредније снадбјевен водом, иако влада незампаћена суша а изворише Бијело поље је потпуно снижено пошто је у претходном периоду брана на изворишту прављена до прве кише односно само су се прале паре преко ове инвестиције.

Што се тиче управљања хлором за вријеме Кушљића то је радила нека особа по имену Данијела из Угљевика која никада није дошла у Котор Варош а камоли надгледала количину хлора у води.

Сада то ради особа из Котор Вароша која има све потребне дозволе и лиценце да управља хлором тако да што се овога тиче можемо бити безбиједни и Кушљић нетреба више да се брине о снабдијевању града водом већ електричном енергијом које више нема него има.

Што се тиче Управе предузећа иако је повећана за једног члана смањена су примања члановима тако да је и овдје створена нека уштеда.

Кушљић оптужује за изузето земљиште које је изузето 1994 године за које садашња управа нема никакве везе већ само мора да плаћа нечије одлуке.

Што се тиче Надзорног одбора и одбора за ревизију и осталих органа управљање већински власник односно општина у ове органе именовала је стручне људи који су из Котор Вароша који су стручни а не као код Кушљића људе из Бања Луке и да је по струци доктори стоматологије, пољопривредни инжињери и остали.

Што се тиче издвајања из буџета општине за чишћење и одржавање улица и зелених површина предузеће добива исти износ као и претходне године за вријеме Кушљића, што се може провјерити на ставкама буџета општине Котор Варош. Овдје опет треба споменути Кушљића који је 2010 године предложио општини да смањи издвајања за ову ставку која је у годинама прије 2010 биле много веће од издвајања за 2017. годину.

У ових пар ставки смо указали на Кушљићево вођење предузећа.

Нова управа је смањила расходе гдје год је то могуће а повећала приходе. Вратила кредит који је пријетио блокади предузећа.

Достигла и платила заостале порезе и доприносе а и они који су плаћени плаћани су са закашњењем тако да у наредном мјесецу морамо да платимо Пореској управи Републике Српске износ од 15.000 КМ због кашњења у плаћењу пореза и доприноса.

Уредно исплаћујемо плате а и регрес.

КП БОБАС АД

КОТОР ВАРОШ