Како Мишковић гради у Бањалуци?

Пошто је, под притиском медија, био принуђен да уплати 2,6 милиона КМ за грађевинску дозволу, тајкун Мирослав Мишковић у Бањалуци је почео да гради поштено, а град се похвалио како је 2017. година окончана суфицитом. Али, познати неимар није заборавио „неправду“ па је овдашња политика учинила све да, преко народне грбаче, опере оно што зове властитим образом. Прилагођена градска инфраструктура кошта 2,8 милиона КМ.

Да ли ће 2,8 милиона КМ вриједан кружни ток бити довољан да се републичке и градске власти Бањалуке извине неимару Мирославу Мишковићу који је крајем 2017. године морао да плати 2,6 милиона КМ трошкове грађевинске дозволе, након што је мјесецима шопинг мол „Делта планет“ градио нелегално?

Пошто је, под притиском медија, био принуђен да уплати ренту, Мишковић је почео да гради поштено, а град се похвалио како је година окончана суфицитом. Али, београдски тајкун није заборавио „неправду“ коју су му нанијели „пријатељи с ове стране Дрине“ па је овдашња политика учинила све да, преко народне грбаче, опере оно што зове властитим образом.

Градска инфрастуктура тако ће у потпуности задовољити потребе центра чије је отварање предвиђено 21. марта. Да све на цести и под њом буде под контролом и по Мишковићевој мјери брине се лакташка „Нискоградња“ на челу са Љубомиром Ћубићем.

Иако је град пун предизборних кружних токова, овај Мишковићев ће с прољећа свакако бити посебан – имаће поџемни потходник како би био избјегнут прелазак ове, сад одједном, изузетно фреквентне саобраћајнице. Биће широк чак 12 метара.

Републичко и градско извињење за непослух овдашњих медија услиједило је неколико мјесеци након што се јавност понадала да је бар једна афера колико-толико окончана по законима и реду. Бањалучка Градска управа у септембру прошле године припремила је комплетну пројектно-техничку документацију за градњу, а јавну набавку спровео, нико други до Ненад Нешић, директор „Путева РС“. С овим јавним предузећем градске власти потписале су „споразум о реализацији пројекта“.

Како је у Бањалуци градио Мишковић

Ипак, није све овако глатко текло 2017. године, бар док није откривено да закони познају „једнаке и једнакије“. Половином децембра те године спознало се да је Мирослав Мишковић ипак повлаштен када је у питању Закон о уређењу простора и грађења Републике Српске. Све што је прекаљени неимар у то вријеме имао била је дозвола за извођење припремних радова (до нулте коте) издата 4. августа исте године. Припремне радове одавно је завршио, а онда под њих завео и два спрата. Нелегална!

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић признала је да „Делта планет“ ниче нелегално, јер је захтјев за издавање дозволе, поднесен 14. септембра, одбијен пошто Мишковићева документација није била комплетна. Министарство је затражило допуну, али се никоме није журило. Нити је Голићева реаговала на Мишковићеву ноншалантност нити се Мишковић мешкољио!

Све ово са прозора Административног центра Владе РС пратили су и републички грађевински инспектори „изненађени“ чињеницом да објакат од 62.000 квадратних метара нелегално иде под облаке. Преконстролисали су документацију и видјели да она није у складу са стањем на терену.

Под притиском медија донијели су рјешење о рушењу двије етаже, а онда фирма „Делта Реал Естате“ за цијелих десет предновогодишњих дана успијева да прикупи комплетну документацију и предаје министарству Сребренке Голић, које екпресно издаје дозволу. Мишковић тада у градску касу уплаћује ренту тешку 2,6 милиона КМ.

„Никакве повластице ова фирма није тражила. На основу раније одлуке, инвеститори када уплате комплатан износ, имају умањење износа од 30 одсто. Када се све сабере, град ће од овог објекта имати 4,9 милиона КМ. Грађевинска дозвола коју има &лсqуо;Делта Реал Естате“ сада важи до краја градње“, казали су тада Градској управи.

За нелегалну градњу почетком 2018. године контроверзни бизнисмен награђен је и од Инпектората РС – изречена му је смијешна казна од 5.500 КМ, а инспектор је поништио своје рјешење о рушењу издато 26. децембра 2017. године.

Све вријеме у „Делта Реал Естатеу“ су тврдили да прате процедуре и прописе БиХ и РС, у року прилажу све неопходне документе и „ажурно одговарају на повратне информације надлежних институција“.

Преко Лакташа до државног земљишта у Бањалуци

Иначе, „ова фирма, како је бањалучки портал ЦАПИТАЛ.ба писао половином 2016. године, платила је лакташкој фирми „Лактинг“ 7,5 милиона КМ за земљиште у Бањалуци на којем се гради шопинг мол вриједан око 60 милиона евра. Иако је ово било државно земљиште на које је претходни власник имао само право  кориштења, „Делта“ је успјела да се у Геодетској управи РС упише као власник и поред противљења града Бањалука и Правобранилаштва РС.

Фирма „Микон Лактинг“, која је продала плац Мишковићу, имала је само право коришћења неизграђеног градског земљишта на атрактивној локацији на Бањалучком пољу и то на упитан начин. Незванично, „Лактинг“, као фирма која је прије приватизације била у 100 одстотном власништву општине Лакташи, изградила је зграду у центру Лакташа.

„У тој згради су Војсци РС дали девет станова, а заузврат од ње су добили више од четири хектара градског земљишта у Бањалуци. Град Бањалука је оспорио замјену, наводећи да се земљиште не може пренијети на правно лице, већ искључиво на град. Компромис је пронађен одлуком да &лсqуо;Лактинг“ има привремено право коришћења (не и власништва), али и то право само до тренутка привођења стварној намјени, након чега се оно мора вратити граду“, рекао је тада извор ЦАПИТАЛ-а.

Неколико година касније, усвајање дискутабилног Закона о стварним правима РС који омогућава да се право коришћења претвори у право власништва, фирми „Лактинг“ која је већ постала потпуно приватна, отвара се јединствена прилика да заради 7,5 милиона КМ.

Привремено право коришћења претвара се у право власништва.

Правоснажном пресудом из маја 2016. године Окружни суд у Бањалуци одбио је тужбу Правобранилаштва РС за поништење рјешења Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС којим је „Делти“ омогућено да претвори право коришћења над тим земљиштем у право власништва.

Тим рјешењем „Делта Реал Естате“ је омогућено да се упише као власник земљишта у бањалучком насељу Борик, које је било у друштвеној својини, а на којем је она имала право коришћења.

Камен темељац у јуну 2017. године положио је тада предсједник РС Милорад Додик,уз присуство градоначеника Бањалуке Игора Радојичића. 

(Журнал)