Кисели купус храна и лијек

Kисели купус представља право богатство калијума, гвожђа, магнезијума, сумпора и бакра. Садржи мање количине натријума и повољан однос калцијума и фосфора, осигурава максимално искориштавање калцијума у организму и чини ову намирницу врло корисном по наше здравље.

Kупус је једна од ријетких, ако не и једина, природна намирница гдје је човјек успио да побољша, односно да јој повећа нутритивна својства кроз процес кисељења.

Наиме, купус кроз процесе кисељења ферментацијом ствара изузетно активан кобаламин (витамин Б12), који се иначе налази искључиво у намирницама животињског поријекла.

Из тог разлога кисели купус је за вегетаријанце неизоставна прехрамбена намирница.

Вишегодишња истраживања потврђују да се купус по садржају витамина Ц може мјерити с лимуном и наранџом (у 100 г купуса има 50 мг витамина Ц).

Поред тога, кисели купус крије право благо пиридоксина (витамин Б6), без којег бјеланчевине уопште не би биле искориштене.

Такође, добар је извор ниацина (витамин Б3), потребног за ћелијску енергију, цјелокупни метаболизам и размјену материја у мозгу.

Расол

Ово је лијек за све тегобе у вези с пробавним трактом и смањењем отеклина на зглобовима. Мало је познато да сок од сировог купуса не само да је богат витамином Ц, већ је и љековити напитак широког спектра.

Наиме, експериментално је доказано да се соком од свјежег купуса успјешно лијечи чир на желуцу и упала дебелог цријева. Сок од свјежег купуса подстиче размјену материја у ћелијама и повољно дјелује на слузокожу цријева.

Помијешан са соком од мркве и репе, расол, је одличан напитак за особе које имају мањак калцијума. Такође се препоручује женама у средњим годинама како би се зауставио процес остеопорозе.

Љековита својства купуса:

Побољшава расположење
Организам чини отпорним на стрес
Активира размјену материја у мозгу
Помаже стварању црвених крвних зрнаца
Стимулише рад ћелија и дјелује подмлађујуће
Помаже код изградње костију
Регулише и смањује количину масних материја и холестерола у крви
Јача имунитет и повећава снагу мишића
Доприноси обнављању истрошеног везивног ткива.

 

Kисељење купуса

Састојци

30 кг купуса
2 кг соли
вода по потреби

Припрема

Зрели купус, чврстих главица, очистити од оштећених листова и оштрим ножем коријен. Направљено удубљење испунити сољу.

Дно бурета посути сољу и на то слагати посољене главице купуса, у просторе између главица ставити четвртине купуса или по жељи још мање дијелове. Може се и нарибати купус, посолити и ставити у пластичне врећице, које се затворе и избуше на више мјеста, те и њих ставити између главица.

На поредане главице посути преосталу со и налити воду да купус буде готово сав у води. Не треба бити сав јер ће се његов волумен смањити па ће „потонути“ под притиском камена који се преко дашчице или пластичног поклопца ставља на врх.