Возачи, нити 1 чаша алкохола прије вожње за безбрижне предстојеће празнике!

Традиционална републичка превентивна кампања „Нити 1 чаша прије вожње!“, којом се жели указати на опасности управљања моторним возилом под дејством алкохола, почиње данас (петак, 14. децембар 2018.) у 12 часова у централном бањалучком парку „Петар Кочић“ конференцијом за новинаре и подјелом саобраћајно-образовних материјала.

Кампања ће трајати до 31. јануара 2019. године у више градова и општина Српске и има за циљ да се скрене пажња јавности на чињеницу да предстојећи новогодишњи, божићни и други празници доносе са собом повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да пијани не сједају за волан, већ у тим ситуацијама да користе средства јавног превоза или такси службу.

Кампања је усмјерена и према пјешацима, који се под утицајем алкохола крећу коловозом, а заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са Ауто-мото друштвима, Инспекторат РС, друштвено-одговорна компанија „Молсон корс“ и град Бања Лука и остале локалне заједнице.

Током трајања кампање специјализовано разгласно возило компаније „Молсон корс“ обићи ће 20 локалних заједница и промовисати циљеве ове активности, док ће радници Ауто-мото друштава дијелити саобраћајно-образовне материјале.

Стручни предавачи Ауто-мото савеза РС и Агенције за безбједност саобраћаја РС током предавања на тему „Алкохол и млади“ упознаће средњошколце из тих општина о утицају алкохола на способности возача, ефекту алкохола на понашање возача, грешкама које праве млади и неискусни возачи под утицајем алкохола…

Алкохол је, један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама. Алкохол повећава самопоуздање возача, смањује осјећај одговорности, а истовремено смањује могућност опажања и доводи до успореног реаговања, возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа.

Количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са 1 промилом алкохола у крви ризик од настанка незгоде је седмероструко већи, а код 1,4 промила двадесет пута већи.

Кампањом „Нити 1 чаша прије вожње!“ се повећати ниво безбједности саобраћаја у Српској кроз смањење броја возача и других учесника у саобраћају који учествују под дејством алкохола.