Компанија Славуљица пише тужбу- Пројектанти потврдили забрану градње у Котор Варошу.

Компанија “Славуљица” је планирала на парцели у Котор Варошу изградити робну кућу, свадбени салон, стовариште грађевинског материјала, бензинску пумпу и ауто-праоницу, а реализацијом ове инвестиције посао би добило 55 радника.

Пројектантска кућа која је за општину Котор Варош израдила регулациони план “Топоље 1” потврдила је став локалне власти да на том простору неће бити градње у одређеном периоду, чиме је и дефинитивно спуштена рампа за вишемилионску инвестицију коју је на тој локацији најављивала теслићка компанија “Славуљица”.

Скупштина општине Котор Варош је у мају усвојила регулациони план којим се на три године забрањује било каква изградња на земљишту које је купила компанија “Славуљица” на улазу у Котор Варош из правца Бањалуке.

Компанија се након тога жалила Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС које је утврдило да је Скупштина општине Котор Варош усвајањем одлуке о изради овог регулационог плана изашла из законских оквира. Министарство је тада наложило општини да тражи мишљење пројектантске куће која је израдила регулациони план.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан истакао је да је пројектантска кућа дала негативно мишљење и тако потврдила став Скупштине општине.

– На бази њиховог мишљења поново смо одбили захтјев компаније “Славуљица” и дали негативно мишљење у вези са габаритима пословног објекта који је планирала градити. То што теслићка компанија тражи супротно је урбанистичком плану општине – рекао је Сакан.

Власник компаније “Славуљица” Милорад Славуљица и даље тврди да нема ниједан оправдан разлог да му буде забрањена изградња на парцели коју је већ купио, истичући да је укупна вриједност планиране инвестиције десет милиона КМ.

– Тужићу општину Котор Варош пред Окружним привредним судом у Бањалуци. Они су то све намјестили да ја на парцели од 15.000 квадрата коју сам купио и у коју сам уложио до сада милион марака не могу ништа градити. Општина Котор Варош би од ове инвестиције приходовала велики износ новца, јер су ренте велике – рекао је Славуљица и додао да је његова компанија озбиљна, нема дуговања за порезе и доприносе, те да запошљава 860 радника.