Котор Варош: Прво богојављенско пливање за Часни крст у ријеци Врбањи

Пливање за Часни крст на Богојављење, 19. јануара, биће први пут организовано ове године у Котор Варошу у ријеци Врбањи. Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ такмичења, а организатор је Српска православна црквена општина Котор Варош.

На јучерашњем састанку Сакана и архијерејског намјесника которварошког Миленка Нарића прецизирани су детаљи првог пливања за Часни крст. Програм ће почети у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, а биће настављен богојављенском литијом главном градском улицом до Которског моста, гдје ће бити освештана вода и спуштен крст у Врбању.

„Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а захваљујући спортским радницима и ентузијастима ове године ће бити уприличено и пливање за Часни крст“, рекао је Нарић и позвао све вјернике и људе добре воље да узму учешће у Свечаној литији, а најхрабрије да запливају Врбањом до Часног крста.

Сакан је подржао манифестацију и намјеру да она постане традиционална.

„Ово витешко такмичење је један од најљепших православних обичаја и са задовољством сам прихватио улогу покровитеља, а искористио бих прилику да позовем суграђане да буду дио овог јединственог обичаја“, истакао је Сакан.

Заинтересовани за ово витешко надметање, које је ревијалног карактера, могу се пријавити на број 065/516-999 (Слободан Петровић). Учесници трке морају бити пунољетни, не могу имати више од 60 година, а прије пливања биће организовани бесплатни љекарски прегледи 18. јануара од 10.00 до 19.00 часова. Сви пливачи су, такође, у обавези да организатору послије пријаве доставе љекарско уверење.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, који дарује Данило Ђекановић, те умјетничку слику которварошког сликара Бранка Русмира, а и осталима ће бити уручени пригодни поклоне. За све посјетиоце је обезбијеђено топло послужење – кувано вино и ракија.