Kotor Varoš traži radnika više

Radnik više traži se na području Kotor Varoša, a poslodavci koji namjeravaju otvarati nova postrojenja imaju probleme pri pronalasku novih zaposlenih.

Na području ove opštine, kao što smo već ranije pisali, postojeće fabrike su pune kao u Titovo vrijeme, pa nije jednostavno naći nove radnike. Tako se i ideja za otvaranja pekare „Manja“ u Kotor Varošu poslodavcu Saši Triviću pretvorila u nimalo lak pronalazak radnika.

„U Kotor Varošu je to malo specifično, tamo su već svi zaposleni. Pokušali smo radnike naći i u Čelincu, ali Kotor Varoš je već usisao dosta radnika iz Čelinca“, rekao je Trivić. Prema njegovim riječima, nekako je uspio naći nekoliko novih radnika u Kotor Varošu, dok će ostali na posao u novootvorenoj pekari putovati iz Banjaluke.

Koliko je teško naći nezaposlenog u ovoj opštini, svjedoči i Radenko Bubić, direktor preduzeća „Dermal“, koji tvrdi da radne snage ne manjka kada se traži manji broj, ali ukoliko bi mu zatrebalo nekoliko desetina radnika odjednom, to je problem.

„Mnogo ljudi iz Kneževa i Čelinca radi kod nas, ali to nije dovoljno. Recimo, ove godine mi smo zaposlili više od sto radnika i imamo namjeru proširivati proizvodnju i pogonom u Kneževu, gdje već ima dosta zainteresovanih i tamo će biti lakše naći radnike“, rekao je Bubić.

Ova firma je prekjuče i na Sajmu zapošljavanja u Banjaluci ponudila 150 novih radnih mjesta, a kako kažu, u njihovoj firmi postoje upitnici koje nezaposleni treba da popune, a koji se kasnije uzimaju u obzir prilikom otvaranja novih radnih mjesta. U fabrici koju planiraju otvoriti u Kneževu/Skender Vakufu planiraju zaposliti mještane, a većina onih koji trenutno rade u istoj firmi u Kotor Varošu i putuju izrazila je želju da se zaposli u svojoj opštini.

Svima njima sada su plaćene mjesečne karte kada putuju u Kotor Varoš na posao, potvrdili su iz „Dermala“, fabrike obuće. Ukoliko se vrate tamo, u Kotor Varošu ponovo će trebati nove zaposlene, koje je u većem broju u ovoj opštini teško naći.

Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih iz Banjaluke, kaže da nemaju sve opštine takvu sreću kao Kotor Varoš da su mještani mahom zaposleni.

„Većina mladih ne vjeruje u našu sredinu. Vidite redove za Sloveniju, Njemačku, za inostranstvo. Jednostavno instinktivno ne vjerujemo da je negdje kod nas stanje bolje, kao na primjer u Kotor Varošu. Tim ljudima, radnicima, koji odbiju putovati u susjednu opštinu na posao ne treba ni zamjeriti, trebaće godina i godina da mi povjerujemo u poslovnost u našoj sredini“, kazao je Čamber, koji je po struci magistar ekonomije.

Jedna Banjalučanka koja je nezaposlena kaže da razmišlja da se prijavi na konkurs za radna mjesta u Kotor Varošu, ali da se malo dvoumi zbog putovanja od sat vremena u jednom pravcu.

„Imam dvoje djece, pa ako se odlučim putovati u drugu opštinu imaću manje vremena za njih, ali opet biti ovako bez posla, bez para je grozna varijanta. Te plate su male, ali ipak je bolje išta nego ovako biti nezaposlen“, kaže ona.

(Izvor: Nezavisne novine)