Которварошанке у борби против насиља над женама

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама који се обиљежава 25. новембра, а у склопу пројекта „Поштујмо жене из руралних подручја“ којег финансира Еуропска унија а проводи Каритас бискупије Бања Лука у сарадњи с Каритасом Аустрије, одржана је јавна трибина под слоганом „И тебе се тиче“. Циљ јавне расправе био је указати на одговорност за борбу против насиља над женама и заједнички ангажман заједнице у борби против насиља јер је она одговорност институција, влада, министарстава, цркви, школа, породица и сваког појединца.

Трибини су присуствовале жене из руралних подручја Љубије, Гламоча, Котор Вароша и Бање Луке које су истакле важност правовремене реакције на насиље, одгој и едукацију у борби против насиља као и брже и ефикасније процесуирање починитеља насиља. Жене у руралним подручјима често су ускраћене за информације о својим правима, о могућностима помоћи и подршке жртвама насиља, а истовремено су дискриминисане од своје околине па и најближих чланова породице. Свака пета жена у Босни и Херцеговини претрпјела је неки облик насиља- то је нечија мајка, кћи, сестра, супруга, пријатељица. Отворимо очи и заједничким напорима зауставимо насиље над женама, поручиле су окупљене жене.

Овим је започета кампања – 16 дана активизма против насиља над женама чија је овогодишња порука: Не остављајте никога: Зауставите насиље над женама и дјевојкама, а која завршава 10. децембра на Међународни дан људских права. Током „16 дана активизма“ наставиће се информативне и активистичке акције у Котор Варошу, Прњавору, Љубији, Гламочу и околини Бања Луке.