„Ljubija“ ruši Vladu Srpske!?

Milorad Dodik je nedavno u četiri oka razgovarao sa mogućom nasljednicom Željke Cvijanović i u zavisnosti od toga kako će završiti „saga“ oko „Ljubije“, donijeće odluku da li će izaći sa prijedlogom da Srebrenka Golić dobije mandat za sastav nove vlade.

Ako Vladin prijedlog da se proda „Ljubija“, kompaniji „Israeli Investment Group“, dobije podršku većine poslanika, bez učešća DNS-a, izvjesno je da bi oni koji je podгžе u narednom periodu mogli da zamijene DNS u vladajućoj koaliciji. lsto tako, ako potrebne vecine ne budе, kabinet Željke Cvijanović mora doživjeti ustavom dovoljnu rekonstrukciju ili čak potpuni pad.

Prema tim izvorima, Dodik je nedavno u četiri oka razgovarao sa mogućim nasljednikom Željke Cvijanović i u zavisnosti na koji način se završi priča oko Ljubije, zavisiće i odluka da li će konačno izaći sa prijedlogom da Srebrenka Golić dobije mandat za sastav V1ade RS.

Go1ićeva je stranački vojnik, još od osnivanja SNSD i od valikog je Dodikovog povjerenja, dokazana kroz nekoliko manadata na različitim pozicijama ali i spremna da odgovori izazovu na koji је navodi stranacki šef.

– S obzirom da Dodik ima ogromno povjerenje i prema Željki Cvijanović, a da je generalni sekretar SNSD Luka Реtrović ubrljao oko posljednjih imenovanja u Šumama, kao i da njegova sadasnja funkcija gradonačelnika Trebinja nije baš spojiva sa stranačkom, ona (Cvijanovićeva) bi preuzela taj posao sa ciljem spremanja partije za izbore naredne godine godine – smatra izvor tog lista.

SNSD se suočava i sa još jednim velikim problemom. U domenu čuda је mogućnost da Dodiku američka administracija ukine sankcije do naredne godine, a s obzirom da ga optužuju za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, upitna bi bila i njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH. Po važećem Ustavu, on više ne može da se kandiduje za predsjednika Republike Srpske.

Nekoliko ozbiljnih analitičara kao kandidata za predsjednika RS vidi sadašnjeg generalnog sekretara u Kabinetu predsjednika Sinišu Karana. Bez mrlje u karijeri, stojički se prihvatio organizacije zadnjeg referenduma u RS, te mu je osim tog iskustva u međuvremenu роtrebna samo još jedna izvršna funkcija, poput ministarskog mjesta, da bi se i medijski i na druge nacine približio biračima – kaže izvor Faktora i dodaje da bi to po svemu sudeći moglo biti mjesto ministra unutrašnjih poslova.

– Sadašnji ministar, Dragan Lukač i Dodik nisu u baš dobrim odnosima i uz premijersko mjesto, te ovo i mjesto ministra finansija, SNSD bi ostale resore mogao dati novim koalicionim partnerima.