VRS odigrala časnu ulogu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas da je za opstanak srpskog naroda u BiH uslov postojanje Republike Srpske, u čijoj je odbrani njena vojska odigrala časnu ulogu.

Obraćajući se na svećanosti obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH u kasarni „Kozara“, Ivanić je izrazio zahvalnost za 220.000 ljudi koji su tokom rata prošli kroz Vojsku Republike Srpske, a posebno za 23.184 njena pripadnika koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

On je podsjetio da je prije 25 godina, u uslovima velikog političkog haosa, formirana Vojska Republike Srpske, te da je ona časno odigrala svoju ulogu štiteći srpski narod na ovim prostorima.

„Trebalo je u tim vremenima imati hrabrosti i odlučnost i stvoriti uslove da se brani srpski narod, da ne izgine, te da, nakon formiranja Vojske Republike Srpske, ojačaju postojeće političke institucije koje je tada srpski narod imao“, rekao je Ivanić. On je podsjetio da je Vojska Republike Srpske formirana u vrijeme raspada bivše Jugoslavije kada su Bošnjaci i Hrvati htjeli da otcijepe BiH od Jugoslavije.

„Ponosan sam što sam prisustvovao sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kada je donesena odluka o formiranju Vojske Republike Srpske. Kada je srpski narod imao vojsku mogao je da se odbrani, a kada je nije imao događao se Jasenovac“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je država koju je stvorila Vojska Republike Srpske u interesu srpskog naroda i da nije uperena protiv bilo koga.

„Republika Srpska je simbol slobode srpskog naroda i nije uperena protiv bilo koga. Naš prioritet je opstanak Republike Srpske i sloboda srpskog naroda, ali i da odlučno branimo svoj Ustav, funkciju i prava“, naveo je Dodik.

On je rekao da nikada ne smije biti zaboravljen simbol Republike Srpske, a to je njena vojska.

„Ne želimo konflikt, nego mir. S ponosom morate, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, gajiti tradiciju Vojske Republike Srpske i prisjećati se naše slavne vojske“, istakao je Dodik.

On je naveo je Republika Srpska za mir i za evrointegracije, a da srpski narod mora da odluči o članstvu u NATO-u koji ga je bombardovao.

Dodik je pripadnike Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka pozdravio tradicionalnim pozdravom „Pomoz` Bog, junaci!“.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, brigador Nedeljko Kopuz poručio je da je 12. maja 1992. godine donesena istorijska odluka o formiranju Vojske Republike Srpske.

„Srpski narod se organizovao i formirao svoju vojsku i ovo je bila odluka od istorijskog značaja, da se odbrani životni prostor, vjekovna ognjišta i sloboda Srba“, rekao je Kopuz.

On je istakao da su, uprkos svim ratnim teškoćama, srpski borci bili ispunjeni patriotizmom, slobodarskom tradicijom i nesebičnom hrabrošću i odlučnošću da odbrane srpski narod.

Pored zvaničnika RS i BiH svečanosti su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić, kao i ministri u vladi RS, predstavnici Boračke organizacije i boračkih udruženja…, strani vojni predstavnici akreditovani u BiH, penzionisani generali i oficiri Vojske Republike Srpske.

Na govornici su istaknute zastave BiH, Republike Srpske, Vojske Republike Srpske, kao i grb Republike Srpske.

(Srna)