Марија Жупљанин: Црта и пише стихове…

Которварошанка Марија Жупљанин (46),  рођена у Лаушима у породици Мирка и Бојане Станишљевић  је рано завољела цртање. Са четири године је тражила папир и оловку од старије браће да би цртала. У масловарској основној школи склоност према цртању је запазио наставник ликовног Абдулах Чико Ћинара. На основу његове препоруке завршила је 1989. године у Сарајеву Школу примјењених умјетности  – Одсјек такстилни дизајн. Захвална је Творници кожа „Пролекс“ која јој је у току школовања обезбиједила стипендију, а  по завршетку  радно мјесто у погону кожне галантерије „Галко“, гдје  је радила као дизајнер – моделар.

У разговору истиче да је у почетку било тешкоћа, јер је било потребно много  времена и напора  да би дизајн као идеју реализовала до финалног производа. Након 17- годишњег рада у „Галку“ гдје је радила у тиму са Мирјаном Обрадовић и Браниславом Кршићем, посветила се породици. Са мужем Браниславом стекла је четверо дјеце. Када су дјеца порасла  наставила је са цртањем, а почела је писати и стихове. Марија истиче, да и поред  кућних обавеза стигне да црта и пише пјесме, које су углавном посвећене породици, родитељима и свему што јој је у датом моменту инспирација. Подршка супруга и дјеце јој представља додатни мотив да настави  цртање и писање.

Марија има велику жељу да у галеријском простору  Центра за куклтуру, спорт и информисање Котор Варош представи своје цртеже и рукописе пјесама, да то не остане само њезино стваралаштво. Након што је идеја наишла на подршку,  у току су припреме за  изложбу. Д.К.