Рашче Брдо –Товладић: Одржан помен жртвама фашистичког терора

Савез удружења бораца НОР-а Котор Варош организовао је у недјељу на Рашче Брду – Товладић помен  жртвама фашистичког терора. На овом мјесту у априлу 1942. Године усташе су извршиле највећи злочин на подручју тадашњег которварошког среза над заробљеним борцима НОР-а и недужним цивилима.

У злочину је страдало је девет бораца НОР-а и 54 становника из Товладића,  Липовца и Подосоје, од којих је 20 сахрањено у спомен-костурницу. Међу страдалим је девет чланова породице Тешић са угледним домаћином 70-годишњим Марком.

Сваке године прве недјеље у септембру полагањем цвијећа, паљењем свијећа и служењем парастоса становници сусједних општина Челинац и Котор Варош одају пошту  жртвама. Парастос за жртве фашистичког терора служио је протонамјесник поповачки  Борко Ђурђевић, који је истакао да никада не треба заборавити жртве којe су се борилe за вјеру православну.

Организовање помена ће допринијети да се сачува од заборава сјећање на жртве фашистичког терора“, рекао је Славко Ђурић, секретар СУБНОР-а Котор Варош.

Начелници општине Котор Варош Далибор Вучановић и Челинца Момчило Зељковић су истакли  да  у наредном периоду треба наставити сарадњу и освјежавати сјећања да се никада не  забораве жртве фашистичког терора.