Међународни дан писмености обиљежен у Котор Варошу

Поводом Међународног дана писмености у Народној библиотеци у Котор Варошу одржано је предавање за ученике Средњошколског центра “Никола Тесла” на тему “Правопис у српском језику у ери интернета”.

Предсједник Градског одбора СПКД “Просвјета” Бања Лука Јеленко Бојић је истакао да је заживио пројекат “Српски просвјетитељ”, којим су обухваћена четири периода српске историје.

“Периоди су подијељени на почетак писмености, који се везују за осниваче глагољице и ћирилице Ћирила и Методија, развој српске државности у средњем вијеку, осамнаести и деветнаести вијек”, рекао је Бојић.

Говорећи о писмености српског народа Бојић је нагласио ће у оквиру овог пројекта бити реализована покретна изложба у којој ће се средњошколци моћи упознати о истакнутим ликовима српске историје и писмености.

“Биће то обједињена изложба о почецима писмености, Светом Сави, Доситеју Обрадовићу и Вуку Караџићу, а све у у оквиру просвјећивања и чувања традиције и писма српског народа кроз вијекове”,
додао је Бојић.

Бојана Васић, директорица Народне библиотеке Котор Варош, рекла је да се данашњим предавањем жели скренути пажња друштва на све већи проблем употребе страних ријечи и тзв. сленгова у свакодневној комуникацији.

Професор српског језика у Средњошколском центру “Никола Тесла” Родољуб Станишљевић је подсјетио ученике да писменост у ери интернета подразумијева функционалну писменост.

“Информатичка писменост је важна у ери модерних технологија и зато је неоподно да свакодневно радимо на описмењавању кроз различите активности”,
рекао је Станишљевић.

Которварошани ће у наредних седам дана моћи посјетити изложбу о почецима писмености српског народа, која је постављена у просторијама Народне библиотеке.