Међународни дан слободе медија

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија који је установљен с циљем да се подигне свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је 3. мај – Међународни дан слободе медија, наводећи да је тај датум прилика да се још једном укаже на значај слободе изражавања, као и слободних и одговорних медија за свако демократско друштво.

“У Републици Српској створени су услови за рад свих медија, а свако савремено и демократско друштво треба да тежи вриједностима које представљају слободни медији и слобода изражавања”, наводи Додик у честитки новинарима, удружењима новинара и запосленим у средствима јавног информисања у Српској.

Премијер Републике Српске Жељке Цвијановић упутила је честитку у којој је поручила да Влада Српске разумије значај слободе новинарске ријечи у развоју демократије и просперитета савременог друштва и да је зато увијек на страни фер, поштеног и непристрасног извјештавања јавности.

“Наша је обавеза да његујемо отворен и транспарентан однос према свим медијима, јер је то у интересу јавности и свих грађана Републике Српске, а који подразумијева и одговорност у медијском извјештавању, професионалне стандарде и новинарске кодексе”, навела је Цвијановићева у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је 3. мај – Свјетски дан слободе медија, уз изражену наду да ће медији у Српској сачувати објективност, професионалност и слободу новинарства, јер су такви медији стуб сваког демократског друштва и његов незаобилазан коректив.

“Надам се да ће медији у Српској остати досљедни објективном и професионалном извјештавању о свим важним питањима од интереса за Републику Српску и њене грађане, уз поштовање највиших етичких кодекса професије”, наводи се у честитки.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић упутио је честитку поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија у Републици Српској и БиХ са жељом да у времену многих изазова истрају у његовању високих стандарда професионалнсти, оговорности и непристрасности.

“Данас није лако бити новинар – са малом платом, уз бројне изазове и, нажалост, политичке и економске притиске. Јавно мњење данас најмање креирају новинари. То углавном чини политика и власници медија, неријетко и злоупотребљавајући јавне ресурсе и успут кршећи и бројне законе”, навео је
Бореновић, који је и предсједник ПДП-а.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да подржава сваки облик новинарске борбе за боље услове рада, те слободне и квалитетне медије, јер је то истовремено борба за отвореније, толерантније и успјешније друштво.

Иванић је навео да су новинари у Републици Српској и БиХ изложени додатним изазовима, јер је ова професија, без обзира на сложеност посла и одговорност коју јавна ријеч носи, на листи најслабије плаћених, наводи се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић у честитки новинарима, уредницима, осталим медијским радницима, те удружењима новинара, поводом 3. маја, Свјетског дана слободе медија, истакао је да истинито, професионално, правовремено и објективно информисање јавности дају значајан допринос у раду Владе дистрикта.

“Као градоначелник Брчко дистрикта апелујем на слободу медија, без притисака и цензуре, али исто тако и на одговорност за јавно објављене текстове. Прво правило у новинарству јесте истинита информација, а не дезинформације у служби појединаца, политичких партија и интересних група, чега смо били свједоци протеклих дана на брчанској јавној сцени”, навео је Милић у честитки.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија, указујући тако на значај независности медија и подсјећајући владе да је њихова дужност да подрже слободу изражавања.

Извор: Срна