Memorijal Milenko Bilbija

Kotorvaroški šahisti nastavljaju gajiti sjećanje na svog dugogodišnjeg člana Milenka Bilbiju od kojeg su se rastali krajem marta prije 12 godina.

Profesor Milenko je bio veliki zaljubljenik u drevnu igru. Šah je naučio igrati sa 14 godina u sekciji banjalučke realke, koju je vodio poznati šahista Mihajlo Mihaljčišin. Kao šahovski majstor nastupao je za banjalučki ŠK“Nikica Pavlić“.
Više od tri decenije radio je na području opštine Kotor Varoš. Desetak godina je radio u maslovarskoj osnovnoj školi u kojoj je osnovao šahovsku sekciju. Šahovsku aktivnost je nastavio u SŠC „Nikola Tesla“, gdje je do penzionisanja radio kao profesor književnosti.
Bili kako su ga prijatelji zvali, nije se ljutio kada su ga počeli učenici pobjedjivati. Nekoliko dana pred vječni odlazak na desetom Svetosavskom turniru u Maslovarama dobio je specijalno priznanje. Suznih očiju se zahvalio, kao da je predosjećao rastanak…

U nadjelju će se u SŠC „Nikola Tesla“ u prisustvu članova porodice dvanaesti put okupiti brojni šahisti iz Kotor Varoša i susjednih opština, od kojih će se mnogi prisjetiti odigranih partija sa Milenkom koji je je cijeli život posvetio šahu. Njegovo šahovsko znanje, plemenitost, velika ljudskost i ljubav prema ljudima ostaju u trajnom sjećanju.

Kada je čula da se organizuje 12-ti memorijal njegova kćerka Nataša poručila je iz Beograda gdje živi:“Radujem se što niste zaboravli našeg Milenka koji je cijeli posveti šahu. Nastojaću u nedjelju doći na turnir sa majkom Mirom i bratom Zoranom da vas sve vidim i da vam se zahvalim“.  D. Kerezović